Procena ovarijalne rezerve: kako negovati jajnike u koliki je značaj krioprezervacije u tom procesu

Procena ovarijalne rezerve: kako negovati jajnike u koliki je značaj krioprezervacije u tom procesu

Značaj preventivnih ginekoloških pregleda ogleda se i u tome što prilikom njih možete da saznate i kakvo je stanje vaših jajnika, kao i na koje sve načine možete da ih sačuvate. S obzirom na činjenicu da nema svaka žena istu ovarijalnu rezervu, jednako „bogate“ jajnike, to je pitanje veoma važno.

Koliki je značaj krioprezervacije u tom procesu i kako „negovati“ jajne ćelije, samo su neka od pitanja o kojima smo razgovarali sa našim stručnjakom dr Božanom Stepanov, specijalistom ginekologije i akušerstva.

– Danas prvo dete žene u Srbiji rađaju u proseku sa 28. godina, što je u skladu sa evropskim prosekom, ali je problem što je takvih žena sve manje. Većina se odlučuje na rađanje u kasnijim godinama, kada je ovarijalna rezerva fizološki znatno već niža, što nepovoljno utiče na mogućnost zatrudnjivanja.

Posle 35. godine kod žena se broj i kvalitet jajnih ćelija stalno smanjuje, niža je stopa fertilizacije, embrioni koji se razvijaju su lošijeg kvaliteta i češći su spontani pobačaji, ističe doktorka Stepanov.

HisteroskopijaBogastvo jajnika kod svake žene drugačije

– Ovarijalna rezerva jajnika podrazumeva ukupan broj primordijalnih folikula, koji se nalaze u tkivu jajnika pri rođenju. Folikul je mesto gde jajnik razvija žensku polnu ćeliju. Svaka devojčica se rađa sa određenim brojem folikula, a taj broj iznosi negde oko 400.000 folikula na rođenju.

Do puberteta veći deo tih folikula propada, a sa pojavom menstruacije, pri svakom ciklusu se dešava dalje propadanje određenog broja folikula. Tako da žena nakon reproduktivnog perioda od 30 – 40 godina, ulazi u period perimenopauze sa nekoliko stotina takvih folikula, navodi dr Stepanov.

Kako to utiče na plodnost, odnosno začeće?

Prema rečima naše sagovornice, broj folikula u jajniku i njihov pravilan razvoj su važni za reprodukciju žene. Kada se žena rodi sa manjim brojem folikula u jajniku, ili se u toku života desilo intenzivnije propadanje folikula iz nekih razloga, to kasnije nepovoljno deluje na njenu plodnost.

Era testS godinama lošiji i kvalitet jajnih ćelija

–  Neke žene u 35-toj godini imaju idealnu ovarijalnu rezervu, a neke će možda već biti u prevremenom klimaksu, što znači da su njihovi jajnici „potrošeni“ i da su već na rođenju imali manju ovarijalnu rezervu.

Dakle, fiziološki je da se ovarijalna rezerva smanjuje sa godinama pacijentkinje, ali nekada smanjenju ovarijalne rezerve doprinose i drugi razlozi, kao operacije jajnika u detinjstvu i mladosti, zračenje jajnika pri RTG snimanju, prisustvo nekih oboljenja, tumori jajnika i drugo, objašnjava doktorka i dodaje da i nasleđe ima uticaja na ovarijalnu rezervu.

– Često pacijentkinje koje imaju vrlo nisku ovarijalnu rezervu, a nemaju druge uzroke oštečenja jajnika (zračenja, operacije, autoimune bolesti) daju podatak o tome da je njihova majka ušla u klimaks pre 40- te godine života.

Kako se procenjuje ovarijalna  rezerva?

Ispitivanja koja žena treba da prođe sastoje se od laboratorijskih analiza, u okviru kojih se proverava hormonski profil, a radi se i ultrazvučni pregled.

– Procenu ovarijalne rezerve obavljamo uvek u sklopu osnovne dijagnostike steriliteta. Određivanjem hormonskog statusa, naročito vrednosti  E2 (estradiola) i AMH (antimilerian hormon), čije su vrednosti u direktnoj korelaciji sa brojem antralnih folikula u jajniku, odnosno sa ovarijalnom rezervom.

Zatim ultrazvučnim pregledom jajnika procenjujemo njihovu aktivnost  (AFC  broj antralnih folikula), kao i na osnovu same anamneze pacijentkinje- prisustva određenih bolesti, naročito autoimunih procesa, prethodne operacije jajika, zračenja i drugo.

Uredan ciklus ne znači da je sve u redu

Doktorka Stepanov navodi i da uredan menstrualni ciklus uglavnom govori o dobrom hormonalnom statusu kod žene, ali ne garantuje i dobru reproduktivnu sposobnost, naročito u starijim godinama. Žena može da ima uredne menstrualne cikluse, a da oni nisu ovulatorni tj. da nije plodna ili je samo njena plodnost smanjena.

Šta kada su vesti loše?

– Kada se utvrdi vrlo niska ovarijalna rezerva, pacijentkinji je potrebno objasniti šta to znači i uvek savetovati da što pre planira trudnoću. Ukoliko je mlada i ne planira trudnoću, preporuka je zamrzavanje jajnih ćelija (social egg freezing).

Ukoliko kod nekih pacijentkinja ne možemo da dobijemo jajnu ćeliju ili je žena starija od 45 godina, a planira trudnoću, savetuje se upotreba donirane jajne ćelije u postupku vantelesne oplodnje, navodi doktorka.

Terapija kod ovarijalne insuficijencije

– Kod takvih pacijentkinja možemo da pomognemo hormonskim preparatima, odnosno da stimulišemo jajnik da proizvede rast folikula, da bismo dobili što veći broj preostalih jajnih ćelija. Možemo da ih zamrznemo ili pak oplodimo i zamrznemo embrione, ili da hormonskom terapijom samo pomognemo pacijentkinjama koje već nemaju uredne mentrualne cikluse da ih balansiramo.

Zatim možemo eventualno da pratimo da li ima rasta i razvoja novih folikula i pokušamo da dobijemo jajne ćelije, ukoliko planiraju trudnoću, pojašnjava doktorka. Ona dodaje da je danas u nekim početnim fazama „podmlađivanje jajnika“.

Zamrzavanje jajnih ćelija – polisa osiguranja

Žene koje su bez partnera i u tom trenutku ne razmišljaju o roditeljstvu, a kojima testovi pokazuju da imaju smanjenu ovarijalnu rezervu, imaju opciju zamrzavanja svog biološkog materijala. Samim tim, ako jednog dana budu želele da imaju dete, ostavljaju mogućnost za to.

– Jajne ćelije možemo da „zadržimo“ u nekim mlađim godinama jedino zamrzavanjem i SAMO u centrima koji se bave vantelesnom oplodnjom, kao što je i naša ustanova. Kada su jajne ćelije kvalitetne, pravilno zamrznute, u dobrim uslovima, u kvalitetnim medijumima, mogu da „čekaju“ godinama i „ostaju“ u godinama koje je pacijentkinja imala u vreme zamrzavanja.

Kako sačuvati reproduktivno zdravlje

Prema rečima doktorke, proces starenja organizma, pa ni reproduktivnih organa, ne možemo da sprečimo, ali zdravim načinom života i očuvanjem svog zdravlja možemo da ga „usporimo“.

– Provera stanja jajnika i savet ginekologa veoma su dragoceni u periodu između 25-35, preporuka je dr Božane Stepanov, specijaliste ginekologije i akušerstva.

Dodatne informacije o načinima procene ovarijalne rezerve, kao i o slobodnim terminima za preglede možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uruša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *