Prevremeno rođene bebe, mali veliki borci

Prevremeno rođene bebe, mali veliki borci

Svaki dah je važan i dragocen, svaki plač ima posebno značenje, nad svakim usnulim detetom se posebno bdi, svaki otkucaj srca se broji i svaki se računa kao znak nade.

Oni su najranjivija ljudska bića, ali su i najjača. To su borci koji se bore u iskonskom smislu, za početak svih početaka – za život. Danas je njihov dan – 17. novembar se obeležava kao Svetski dan prevremeno rođenih beba.

U našoj zemlji se godišnje pre vremena rodi oko 4.000 beba, ta brojka u svetu dostigne 15 miliona.

Rizici za prevremeno rađanje su brojni, a najčešći su pre svega starosno doba majke, zatim uvek prisutan strah od prisustva infekcije, bolesti savremenog doba koje se nažalost javljaju u sve mlađim godinama i sve češće, poput hipertenzije i dijabetesa, kao i brojne prateće bolesti koje se mogu javiti kod majke i trudnice.

Šok, briga, neizvesnost i strah, čitav je splet osećanja koji zateknu roditelje. Odlazak kući bez bebe. Susreti nabijeni emocijama i težnja da od mame i tate dobju što više, da ih osete. I opet novi izazovi i strepnje kada konačno stignu u svoj dom. A potom i privikavanje na sve specifičnosti koje njihov početak nosi.

Prevremeno rođene bebe mogu imati problema sa sluhom, disajnim putevima i poteškoće u razvoju. Pred njima je duga borba i na tom putu je važna podrška, njima i njihovim porodicama.

Saznanje da nisu sami, da se mnogi susreću s tim izazovima puno znači, razmena iskustava, podrška, ukazivanje na dobra rešenja, kvalitetne izvore informacija najznačajniji su roditeljima na tom putu. “Mali div” udruženje roditelja prevremeno rođene dece jedno je od takvih dragocenih mesta.

Od 2011. godine, ovaj dan je uvršten u kalendar Svetske zdravstvene organizacije kao dan podizanja nivoa svesti o svim izazovima sa kojima se susreće beba rođena pre vremena, dan informisanja o jednostavnim, a delotvornim rešenjima i o načinima na koje svako od nas može da pomogne roditeljima.

Ljubičasta boja je simbol Dana prevremeno rođenih beba. U znak podrške roditeljima prevremeno rođene dece, na važnim institucijama upale se svetla te boje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *