PGT- preimplantaciono genetsko testiranje o trošku države u bolnici „Genesis“

PGT- preimplantaciono genetsko testiranje o trošku države u bolnici „Genesis“

Nekada je bilo teško saznati da li buduća mama nosi zdravu bebu, ali danas, parovi koji su nosioci patoloških gena za teška genetska oboljenja, ili u porodici imaju nosioca ili obolelog, uz pomoć PGT- Preimplantacionog genetskog testiranja mogu da saznaju da li postoji rizik da će se razviti neki genetski poremećaj.

U Srbiji je Specijalna ginekološka bolnica Genesis Novi Sad začetnik uvođenja genetskog testiranja, u saradnji sa čuvenom španskom genetskom laboratorijom IGENOMIX i pomaže roditeljima da dobiju zdravo potomstvo.

PGT –  preimplantaciono genetsko testiranje u našoj bolnici možete da uradite i na teret redovnog zdravstvenog osiguranja (RFZO).

Kako izgleda procedura testiranja, koje su njene sve mogućnosti i zašto je važno da uradite to ispitivanje, donosimo vam najvažnije informacije.

Zdrava i sigurna trudnoća

PGT je pregled embriona na početku njegovog razvoja, pre nego što se transferuje u matericu. Ovim testiranjem se diferenciraju zdravi embrioni od embriona koji su nosioci genetskog poremećaja, i tako omogućava porodicama sa povećenim rizikom za genetska oboljenja da imaju zdravo potomstvo.

Mogućnosti PGT-a

PGT-A (preimplantaciono  genetsko testiranje aneuploidija) da bi se isključilo hromozomsko odstupanje u broju hromozoma. Ovim testom se omogućava da pre implantacije analiziramo svih 24 hromozoma, da uradimo genetski skrining na aneuploidije (poremećaj broja hromozoma) i identifikujemo zdrav embrion koji će se upotrebiti u IVF procesu.

Genetske anomalije mogu biti uzrok ranih spontanih poremećaja u prvom tromesečju trudnoće. Ove metode pomažu nam da sprečimo takve gubitke.

PGT-A metodom se fokusiramo na hromozome koji nose informacije o poremećajima i omogućava da za transfer odaberemo samo one embrione koji su hromozomski dobri.

PGT-SR (preimplantaciono genetsko testiranje strukturnih reorganizacija) da bi se isključila hromozomska remodelacija (npr. translokacija) koja je pronađena kod jednog roditelja (nekad oboje).

PGT-M (preimplantaciono  genetsko testiranje monogenskih bolesti) da bi se isključila nasledna oboljenja gde je genetski uzrok poznat (cistična fibroza, hemofilija, spinalna mišićna atrofija, mišićna distrofija, Batenova bolest, i mnoge druge).

Indikacije

  • pacijentkinja starija od 37 godina
  • ponovljeni neuspešni ciklusi IVF
  • ponovljeni spontani pobačaji
  • partner sa teškim poremećajem spemograma
  • prethodno onkološko lečenje jednog od partnera

Kako izgleda procedura testiranja

Biopsija embriona se radi na blastocistama 5-tog dana ravoja embriona i odmah zatim se blastocista zamrzava. Rezultati se čekaju 3-5 nedelja.

Specijalni savetnik

U bolnici „Genesis“ imamo i specijalnog savetnika za Preimplantaciono genetsko testiranje  koji detaljno vodi pacijente kroz proces i pomaže roditeljima koji već imaju dete ili člana porodice sa nekom retkom bolešću kako do toga ne bi ponovo došlo, ta osoba je naša Bojana Mirosavljević, reproduktivni biolog – embriolog.

Nakon što je izgubila kćerku Zoju zbog teške i retke bolesti nastavila je da predano izučava genetiku, da se edukuje, tu je prepoznala svoj profesionalni put, a zahvaljujući genetskom testiranju i Genesis timu postala je mama dve zdrave devojčice.

Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolesti koji je jednoglasno usvojen 2015. godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije nosi ime Zojin zakon.

Upravo je zahvaljujući Zojinom zakonu omogućeno da država finansira preimplantaciono genetsko testiranje koje omogućava porodicama sa povećanim rizikom za genetska oboljenja da dobiju zdravo potomstvo.

Priču o našoj Bojani možete da pročitate ovde.

Sve informacije o PGT u bolnici „Genesis“ možete da dobijete od našeg specijalnog savetnika putem mejla bolnica@genesis.rs ili na broj telefona + 381 21 382 8887.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *