Parovi nagrađeni u emisiji „Praktična žena“ u prvoj poseti Genesisu- ovakav pristup ne može da nas ne ohrabri

Parovi nagrađeni u emisiji „Praktična žena“ u prvoj poseti Genesisu- ovakav pristup ne može da nas ne ohrabri

Nova prilika posle čitavog niza neuspeha. Oči u oči gledaju se strah i nada. Samo neko ko je to prošao, toliko puta, zna koliko je razdiruća smena tih osećaja. Koliko hrabrosti treba da se ponovo proba.

Snežana i Dalibor iz Sremske Mitrovice, Ivana i Željko iz Beograda, Dragana i Darko iz Loznice zato su se brzo razumeli. Upoznali su se zahvaljujući saradnji Specijalne ginekološke bolnice Genesis i emisije Praktična žena televizije Prva.

Dr Zorica Crnogorac odabrala je njih, na osnovu priča i rezultata koje su poslali, da na poklon dobiju kompletan proces vantelesne oplodnje sa svim pripadajućim metodama i terapijama. Ovog vikenda došli su u Genesis na prijem, dobili prve povratne informacije, procene, s doktorkom i njenim timom napravili planove za još jedan izazov u koji krećemo- zajedno.

Dobili su novo ohrabrenje. Čim su shvatili da ih jako dobro razumemo i mi. Da nam je put kojim su prošli poznat, ali da vidimo i prespektive koje su pred njima.

Za vojne osiguranike, dugo čekanje u redu za bebu

„Ono što nam je do sada najviše falilo nakon neuspeha je bar neka naznaka o eventualnim uzrocima, razlozima, bar neko- zašto. To nam niko nikada nije rekao. Delovalo je čak kao da im nije ni bitno. Ovde smo to dobili odmah! Doktorka Crnogorac je upravo odatle, od potencijalnih prepreka krenula, odmah ih je videla!“, započinje priču Ivana Radojević.

Suprug i ona su profesionalni vojnici, na poslu, kažu, isti po činu, ali Željko uz osmeh dodaje da je odnos snaga kod kuće drugačiji i da u svemu udovoljava supruzi.

U braku su 15 godina, od toga 13 suočeni sa sterilitetom, a sve vreme su jedno drugom podrška.

„To je naša bolna tačka i svi naši prijatelji znaju koliko želimo dete, kroz šta smo sve prošli, a opet, očigledno im je i koliko jedno o drugom brinemo. Naiđu teški momenti, ali uvek smo zajedno prolazili kroz sve“, s ponosom ističe Željko.

Ivana je crtač traga aviona, ume naopako da piše brojeve i slova, u šali kaže da joj taj ugao gledanja često i u životu pomogne, da iz svega što deluje loše izvuče bar nešto dobro za sebe. Tako su ih i svi ti izazovi osnažili kao par, uverena je.

Kao vojni osiguranici suočeni su sa problemom da na sve u zdravstvenom sistemu čekaju mnogo duže, na realizaciju procesa vantelesne oplodnje čak i po godinu dana. Na konkurs u Praktičnoj ženi prijavila ih je drugarica.

Dobili smo novu nadu

„I nama se čini da nas je sve to što smo prošli još više vezalo. Puno je parova koji se pod teretom tih osećanja raziđu, posle toliko neuspeha. Uvek iznova smo nastavljali dalje i jedno drugom bili podrška“, kaže Dalibor Đonlić.

„Mi smo 14 godina zajedno, od toga 11 u braku. Kad prođeš sve opcije, nekoliko puta, a rezultat ne stiže, užasno je. Svaki taj neuspeh ja sam jako teško podnosila. Posebno što sam imala i dva spontana pobačaja.

U 12- oj nedelji i drugi put, kad smo zapravo otišli na prvi ultrazvučni pregled. To su jaki udarci. Ali uvek smo otvoreno pričali o tome i mislim da je to u tim momentima jako važno“, nadovezuje se na priču njegova supruga Snežana. Dalibor radi u firmi koja izrađuje pekarske peći, a svoje slobodno vreme posvećuje deci koju trenira fudbal. Snežana je medicinska sestra u šok sobi već 10 godina.

Na konkurs ih prijavili brojni prijatelji

Među najinteresantnijim prijavama koje su pristigle na konkurs bila je priča para Samardžić, Dragane i Darka. Njih je, a da nisu to ni znali, prijavilo više od 20 njihovih prijatelja. Svi oni jako dobro znaju koliko je tom skladnom paru želja da dobiju dete velika.

Dragana je laboratorijski tehničar, Darko radi u magacinu veleprodaje. Nasmejani, pozitivni, dobro upućeni u čitavu problematiku nisu krili zadovoljstvo što su konačno u Genesisu.

Čuli smo sve najbolje o načinu rada u ovoj klinici, o posebnom pristupu koji doktorka Crnogorac i njen tim imaju i planirali smo da dođemo. Iznenadili su nas naši prijatelji tom prijavom, još više nas je iznenadilo to što smo na kraju i odabrani da uđemo u proces“, kaže Dragana.

Ona i Darko podelili su sa nama kakvi su sve izazovi pred parom kada je uzrok steriliteta kod muškog partnera, jer država još uvek nema dovoljno razumevanja, niti nudi potrebna rešenja. Sledstveno tome i njima je prilika koju su dobili dragocena, jer su u bolnici koja je i na polju muškog steriliteta otišla korak dalje.

Od sada- bez straha

„Sve to o čemu govorite mi je veoma poznato. I sama sam postala mama zahvaljujući vantelesnoj oplodnji, suočavala se s neuspesima, strahovima. Upravo to me je motivisalo da razvijem koncept koji ima potpuno individualizovan pristup svakom paru i da stvorim jedan moderan centar s puno mogućnosti.

Moja pažnja je uvek usmerena na to da pronađem potencijalni uzrok, glavnu smetnju, a da nakon toga svi zajedno napravimo ključnu promenu, a to je da razmišljamo pozitivno. U ove tri priče imamo mnogo razloga za to“, ohrabrila je sva tri para dr Crnogorac u neformalnijem delu razgovora, nakon pojedinačnih konsultacija.

Nakon prijema i obilaska bolnice parovi su u razgovoru s izvršnim direktorom Nebojšom Malenkovićem saznali i o najsavremenijoj tehnologiji koju Genesis koristi, o genetskim testovima na koje bolnica ima ekskluzivno pravo, ali i o činjenici da su u Genesisu najbitniji zapravo ljudi– oni koji čitav taj proces timski realizuju i oni koji nam ukažu poverenje da ga zajedno sa nama prođu.

„Koliko smo posvećeni tom cilju najbolje govori podatak o uspešnosti bolnice od 56,7 % kao i naših 2500 beba“, naglasio je Malenković i dodao da je to upravo rezultat originalnog Genesis koncepta personalizovane vantelesne oplodnje, predano razvijanog tokom prethodnih 12 godina.

Na kraju susreta, sva tri para nam kažu kako ulaze u novu priču puni optimizma, bez straha. Za Genesis tim to poverenje je dodatna motivacija.

Sve informacije o originalnom „Genesis“ konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, kao i o slobodnim terminima za konsultacije možete dobiti na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *