Ovi pregledi grudi su najbolja prevencija

Ovi pregledi grudi su najbolja prevencija

Jedna od 8 žena tokom života oboli od raka dojke. Do toga na prvom mestu dovodi porodična anamneza, ali i stil života, stres, fizička neaktivnost, pušenje, dugotrajna izloženost hormonskoj terapiji tokom procesa vantelesne oplodnje, mogu da nas dovedu do toga. Način života u kojem mnogo nas može da se prepozna.

Redovni samopregledi su važni, ali nisu dovoljna zaštita. Kada su pregledi grudi u pitanju, najbolja kombinacija, ukoliko ih koristimo u trenutku kada je vreme za prevenciju, su ultrazvuk grudi i mamografija.

Koji pregled grudi treba da uradim i kada

pregledi grudiKod mlađih žena zbog građe dojki više informacija pružiće ultrazvuk. Tu vrstu pregleda treba da počnete da radite već oko 30- te godine.

Kod žena starijih od 40 godina mamografiju treba da planirate planirati na svake dve godine. Takva dinamika pruža mogućnost da se rak otkrije u vrlo ranom stadijumu kada može da se postigne potpuno izlečenje, kaže prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, specijalista radiologije, supspecijalista onkologije, saradnica Specijalne ginekološke bolnice Genesis Novi Sad.

Kada je vreme za prvu mamografiju

Preporučeno vreme prve, takozvane bazne mamografije, je nakon 40 godine. Ali njenu primenu ne ograničavaju zapravo same godine, već građa dojke. Koji će pregledi grudi biti rađeni, zavisi i od toga.

– Dojke sa mnogo gustog, žlezdanog tkiva, koje su obicno zastupljene kod mlađih žena često su vrlo nepodobne za mamografsku pretragu, kada  sigurnost  može da bude do 65 %.

Iz tog razloga se kod njih češće radi ultrazvuk dojki, kao jedina dijagnosticka metoda ili kao dopuna mamografije.

Sigurnost te metode kod starijih žena, pogotovo kod onih koje imaju vrlo malo žlezdanog tkiva, ili ga uopste nemaju, veoma je visoka, oko 85 %, a u kombinaciji s ultrazvukom iznosi i do 95%, kaže dr Vučaj Ćirilović. U slučaju pojave bilo kakvih sumnjivih simptoma, promena, uočljivih pogledom ili na dodir, mamografija može i treba da se uradi kod svih, pa i kod mlađih žena.

Kako ti pregledi izgledaju i treba li mi neka priprema

Prema rečima dr Viktorije mamografija bi trebala da se radi u prvih nekoliko dana nakon prestanka ciklusa, odnosno 5-15 dana od njegovog početka. Tokom samog ciklusa, u periodu trudnoće i dojenja nije preporučljivo raditi tu vrstu pregleda.

pregledi grudiPre mamografije ne treba koristiti nikakve dezodoranse jer mogu da naprave smetnje na snimku koji mogu pogrešno da se protumače.

U određenim indikacijama savetuju se i magnetno rezonantna mamografija (MR), kao i biopsija. U bolnici Genesis postoji i mogućnost testiranja na BRCA 1 i 2 gene, kod žena koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu na rak dojke.

Da li silikoni ometaju mamografiju

Silikonski imlanti nikako NE predstavljaju kontraindikaciju za mamografski pregled. Žena sa implantima se pregleda kao i svaka druga, poštujući preporuke radiologa. Kod njih je moguće je u algoritam pregleda, pored UZ i mamografije, u određenom periodu uneti i pregled magnetnom rezonancom. Tokom mamografije ne može da dođe do rupture (curenja) silikona.

Preventivni pregledi čuvaju vaše zdravlje. Pregledi grudi su među važnijim kontrolama kojima treba posvetiti pažnju. To je vreme koje izdvojite za sebe i kojim ulažete u kvalitet svog života, ali i života vase porodice. Za sva dodatna pitanja na raspolaganju smo vam putem mejla bolnica @genesis.rs ili pozivom na 021 382 8887.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *