Odlaganje menstruacije zbog letovanja- nikako bez nadzora ginekologa

Odlaganje menstruacije zbog letovanja- nikako bez nadzora ginekologa

Pažljivo ste planirali odmor, usklađivali datume, cene, destinacije, do kraja uspešno uklopili sve, a onda shvatili da vas upravo u tom periodu očekuje i menstrualni ciklus. Godišnji odomori i putovanja su najčešće vreme i razlozi zbog kojih se traži savet ginekologa u vezi sa odlaganjem ciklusa.

Iako je za većinu žena odlaganje menstruacije bezopasno, razgovor sa ginekologom pre te odluke je obavezan, jer je najčešći način za pomeranje ciklusa upotreba kontraceptivnih pilula koje sadrže hormone.

Takva odluka svakako ne bi trebala da bude redovna praksa, već da se koristi samo u iznimnim situacijama. Na koje sve načine pomeranje može da se uradi, koliko je bezbedno, može li da ima neke neželjene posledice, pitanja su na koja odgovara dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva.

– Kada pacijentkinja ima redovne menstrualne cikluse, to je uglavnom jednostavno uradititi, dok je kod pacijentkinja koje imaju neredovne cikluse odlaganje menstruacije potrebno isplanirati. Te pacijentkinje svom ginekologu treba da se jave mesec- dva ranije, kako bi pomeranje ciklusa moglo što precizniije da se isplanira, kaže dr Stepanov.

Kontraceptivne pilule za odlaganje menstruacije

Odlaganje ciklusa kontraceptivnim pilulama deluje vrlo jednostavno. Kada se popije poslednja tableta iz pakovanja (21. ili 28. dan), nastavlja se sa uzimanjem pilula iz sledećeg pakovanja, bez pauze.

Tablete iz druge kutije uzimaju se do željenog datuma, a očekuje se da će menstruacija da nastupi dva do tri dana nakon poslednje pilule. Sledeća kutija započinje se redovno, nakon sedam dana pauze.

To, ipak, prilično zbunjuje organizam i trebalo bi da se koristi vrlo retko.

– S obzirom na to da se pomeranje ciklusa uvek radi uz hormonske tablete, za njihovu primenu važe iste kontraindikacije kao i kada ih prepisujemo iz nekih terapijskih razloga i iz tog razloga je obavezno da se pre njihove primene konsultujete sa svojim ginekologom, da nikako sami ne pomerate šemu, naglašava dr Stepanov.

Odlaganje menstruacije tabletama- Gestagenim preparatima

Menstruacija može da se odloži i Gestagenim preparatima kojih na našem tržištu ima nekoliko. Uzimaju se najmanje 3 dana pre očekivane menstruacije, dva puta na dan. Koriste se onoliko dana koliko se želi odložiti menstruacija, ali nikako duže od dve nedelje.

Nekoliko dana nakon prestanka uzimanja tableta mentruacija će se pojaviti. Važno je napomenuti da te tablete nemaju kontraceptivno dejstvo i ne štite od neželjene trudnoće.

Zbog kontraindikacija koje nosi, ni odlaganje menstruacije Gestagenim preparatima nikako se ne preporučuje bez nadzora lekara.

Da li je odlaganje menstruacije opasno

– Kod pacijentkinja koje prvi put uzimaju hormone, a uz to dosta vremena provode na suncu, može da dođe do nekih neželjenih reakcija poput povećane osetljivosti na sunce, mučnina, probojnih krvarenja ili slično. U slučaju pojave bilo kakvih neželjenih propratnih simptoma, uzimanaje leka se prekida, ali tada očekujemo menstrualno krvarenje, što remeti naše prvobitne planove na letovanju, kaže dr Stepanov.

Kada je reč o štetnosti povremenog uzimanja hormonskih tableta, ona napominje da kod zdravih pacijentkinja koje nemaju kontraindikacije nema negativnog uticaja na zdravlje.

Naročit oprez, kada je reč o odlaganju ciklusa, moraju da imaju žene starije od 35 godina, one koje puše ili imaju visok krvni pritisak, jer ti faktori mogu da povećaju rizik od krvnih ugrušaka, srčanog ili moždanog udara.

Sve dodatne informacije o odlaganju ciklusa, kao i o slobodnim terminima za preglede kod ginekologa možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

8 коментара

    Teodora says:

    Dobar dan, imam jedno pitanje.Inace koristim redovno Diante 35, ali ove godine se pogodilo da na moru po kalendaru trebam da imam ciklus… da li u toj situaciji s’obzirom da koristim gore navedene tablete mogu da uzmem i ove za odlagaje ? Hvala

    Genesis tim says:

    Poštovana Teodora, možete da nastavite korišćenje tih tableta onoliko koliko želite da odložite ciklus. Ali je, kako smo i naveli, važno da sve te konsultacije radite uz nadzor i dogovor sa vašim ginekologom. Hvala Vam na pitanju.

    Sanja says:

    Dobar dan..ima i ja pitanje… Za 6 dana treba da idem na more. Ciklus mi kasni,sto je kod mene normalno i posle dve trudnoce. Ne pijem nikakve tablete.zanima me sta mi preporucujete da uzmem ,da ne bi dobila menst.za 6 dana na moru?

    Jelena says:

    Moja ćerka za neki dan puni 16 godina. Da li bi smela da koristi ove tablete ? Hvala.

    Tijana says:

    Poštovanje, da li je normalno da me stomak boli kao i inace dan pred dobijanje, iako pijem ove tablete?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *