„NACE“- neinvazivan prenatalni test, bez bola i rizika za bebu i vas

„NACE“- neinvazivan prenatalni test, bez bola i rizika za bebu i vas

Treba li zaista to da uradim, pitanje je sa kojim se susreće većina trudnica kada dođe vreme za prenatalno testiranje, a pogotovo one koje su do bebe došle postupkom vantelesne oplodnje. Može li invazivna metoda (amniocenteza) da šteti bebi, trudnoći, hoće li me boleti, kakvi će biti rezultati, hoće li sve biti u redu, pitanja su koja se prepliću i koja vas lome.

Dobra vest je da možete da odahnete! NACE test je odlična, neinvazivna alternativa, uz to višestruko pogodnija po mnogim pitanjima.

Zašto da uradim NACE neivazivni prenatalni test

Možete ga raditi već u desetoj nedelji trudnoće, reč je o jednostavnom, uobičajenom vađenju krvi majke, a opsežne rezultate dobijate za samo 6 dana. Iz svega 9 ml krvi taj test sa visokom preciznošću analizira najčešće promene na hromozomima, otkriva pol deteta, a pri tom ne nosi nikakav rizik, ni za bebu, ni za majku.

Tokom trudnoće bebin DNK cirkuliše kroz krv majke. Pomoću tehnologija nove generacije metoda sekvencioniranja i napredne bioinformatičke analize NACE test otkriva slobodnu DNK i pruža brojne dragocene informacije.

Najreferentnija evropska genetska laboratorija “Igenomix” iz Španije odabrala je Specijalnu ginekološku bolnicu “Genesis” da prva na prostoru Jugoistočne Evrope uvede te, najsavremenije genetske testove i metode.

Zašto biohemijski skrining nije dovoljan

Običan biohemijski skrining (Double, Triple test) često mogu da pruže lažan osećaj sigurnosti, jer od 20 žena koje nose bebu sa Daunovim sindromom, 3 će imati negativan rezultat testa biohemijskog skrininga.

Ta vrsta testiranja istovremeno može da izazove i nepotrebnu brigu, jer od 20 žena sa pozitivnim rezultatom na Daunov sindrom, samo jedna će nositi bebu sa Daunovim sindromom.

NACE test će vas zaštititi i od tih neizvesnosti.

Ukoliko uradim NACE test, šta sve ne moram

NACE test je odlična alternativa za čak nekoliko skriniga, čime se značajno štedi i novac i vreme, a pre svega vas pošteđuje bespotrebnog stresa koje ti pregledi sa sobom nose.

Skrining u prvom tromesečju, kombinaciju hormonskih i ultrazvučnih analiza koja uzima u obzir životnu dob majke koja se obavlja između 9 i 13 nedelje trudnoće.

Fetalni ultrazvuk koji se radi u različitim vremenskim periodima, može dovesti do sumnje na hromozomopatiju i u tom slučaju iziskuje i dijagnostički test.

Amniocentezu koja se izvodi tek nakon 15. nedelje trudnoće, uzimanjem uzorka plodove vode. To je invazivna procedura i nosi rizik od spontanog pobačaja od 0,5 – 1 %

Biopsiju horionskih čupica invazivni test sličan amniocentezi, radi se u 11. nedelji trudnoće, nosi rizik od spontanog pobačaja od 1- 2%.

Koje sve abnormalnosti NACE test otkriva?

21, 18, 13, X, Y- Daunov, Edvardsov i Patau sindrom. Daje izveštajo oko 80% svih hromozomskih abnormalnosti koje su otkrivene u invazivnim prenatalnim dijagnostičkim testovima.

Šta kažu (naše) mame?

Tamara Petrušić

“Posle prvih otkucaja srca koje sam čula na ultrazvučnom pregledu znala sam da me amniocenteza čeka. Taj postupak me je oduvek plašio, a brinule su me i eventualne posledice.

Za NACE test sam čula u Genesisu i moram priznati da sam bila zbunjena- obična igla, obično vađenje krvi iz ruke i sve informacije su dostupne? Naravno, pristala sam.

Sve je bilo gotovo za minut, rezultati su stigli za 7 dana. Sada svim mojim prijateljima pričam o NACE testu  i savetujem im da ga urade.“

Tamara Petrušić

“Za NACE test sam saznala iz reklamnog materijala u čekaonici bolnice Genesis, a dodatne informacije dobila sam od lekara bolnice koji mi je vodio trudnoću, kao i sa sajt Igenomixa.

Proces je vrlo jednostavan, test sam uradila u 11- oj nedelji trudnoće, a iz njega sam dobila precizne informacije da kod bebe nema izolovanih hromozomskih poremećaja koji se tim testom kontrolišu, kao i informacije o polu.

Svakome bih preporučila NACE s obzirom na to da je bezbedan, visoko pouzdan, daje mnogo važnih informacija za kratko vreme čime se omogućava znatno mirniji ostatak trudnoće.”

Jelena Zdravković

Kome su namenjeni NACE testovi?

  • ženama koje žele da isključe postojanje najčešćih fetalnih hromozomskih promena, na način koji neće ugroziti dalji razvoj trudnoće
  • trudnicama kojima je skrinig testovima u prvom trimestru procenjen visok rizik od hromozomskih abnormalnosti
  • prethodne trudnoće u kojima je dokazan Daunov sindrom
  • ukoliko se uoče bilo kakve sumnjive promene ploda na ultrazvučnom pregledu
  • kod žena sa IVF trudnoćama, uključujući i trudnoće iz doniranih jajnih ćelija

NACE test pouzdan je u jednoplodnim ili blizanačkim trudnoćama (ali se kod njih ne dobijaju informacije o polu fetusa), dok je NACE Plus test validan isključivo kod jednoplodnih trudnoća. NACE i NACE Plus testovima izbegavate dugo čekanje do dobijanja rezultata.

Šta je NACE Plus- prošireni NACE?

Prošireni NACE ima iste karakteristike kao i NACE test, ali je on proširena verzija koja takođe uključuje otkrivanje trizomije na hromozomima 9 i 16, koje su blisko povezane sa spontanim pobačajima u prvom tromesečju i identifikuje 6 mikrodelecija povezanih sa glavnim genetskim sindromima- Di Džordžov sindrom, velo- kardio- facijalni- sindrom, 1p36 sindrom delecije, Angelmanov sindrom, Prader Vilijev sindrom, Cri du chat sindrom, Wolf- Hirshornov sindrom.

Važi za pojedinačne trudnoće sa gestacijskom starošću od najmanje 10 nedelja.

Kako se rade NACE i NACE plus testovi KORAK PO KORAK

  1. Zakažete konsultacije kod ginekologa u bolnici “Genesis” na broj telefona 021 549 777.
  2. Nakon konsultacija sa ginekologom, ukoliko se smatra indikovanim, bićete testirani.
  3. Sledi uobičajeno vađenje krvi iz vene, a uzorak se skladišti u posebne plastićne bočice i
  4. šalje se u Španiju, u laboratoriju Igenomix gde se vrši neophodna analiza.
  5. U roku od 3 dana Vaš ginekolog mejlom dobija rezultate testa, a Vama ih saopštava na način koji prethodno dogovorite (usmeno, telefonom ili mejlom).

VAŽNA NAPOMENA! Ukoliko je nalaz pozitivan, neophodno je uraditi i amniocentezu. Bolnica Genesis Vam je u tom slučaju radi besplatno!

Dodatne informacije u vezi sa NACE i NACE Plus testovima, kao i o terminima testiranja možete se informisati pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *