Moj stil života- Lidija Ćulibrk: Bicikl do posla, joga i trčanje po snegu

Moj stil života- Lidija Ćulibrk: Bicikl do posla, joga i trčanje po snegu

Život nosi izazovne situacije, teškoće raznih vrsta, tako da u lečenju i samoisceljivanju moramo tome da se prilagođavamo i da stalno tragamo za onim što prija našem telu i duši.

Nama „zapadnjacima“ je korisna budistička filozofija i odnos prema životu kao prema „prekratakom pokrivaču“: ako ga povučete ka bradi, gole su vam noge, ako pokrijete noge, gole su vam grudi. Ali ako naučite da se malko skupite i dobro smestite, biće vam sasvim udobno.

To su samo neka od razmišljanja Lidije Ćulibrk, glavne i odgovorne urednice najčitanijeg ženskog magazina u regionu „Lepota&Zdravlje” o tome kako pomiriti želje i stvarnost, kako uživati u životu.

Navikli smo da svakog meseca na stranicama magazina koji uređuje čitamo savete kako da vodimo računa o sebi, zdravlju, porodici. Ovoga puta poželeli smo da nešto više saznamo o samoj Lidiji Čulibrk i „ukrademo“ za sebe i za vas neke od njenih dobrih rešenja na svima poznate izazove, kao i preporuke na temu zdravlja.

U zajedničkoj misiji sa „Genesisom“

– Mi smo poprilično neprosvećena zemlja, ali se nadam da je Lepota&Zdravlje poslednjih 17 godina doprinela da to bude manje izraženo. Smeta mi stav da magazini popularišu samo izgled, telo, lepotu i savršenstvo. Nije tako.

Trudimo se da putem sadržaja, koji su ženama bliski kao što su nega, moda, putovanja, prenesemo važne poruke o zdravlju, ishrani, psihološkom funkcionisanju, roditeljstvu, harmonizovanju privatnog i poslovnog, rodnoj ravnopravnosti i svim važnim temama, istakla je na početku razgovora naša sagovornica i  dodala da ništa nije važnije od edukacije.

Da je inicijativa o ranim i pravovremenim pregledima dr Zorice Crnogorac – prava stvar.

– Svake godine u oktobru idem na ultrazvuk dojki i mamografiju. Ove godine sam nagovorila čak i kćerku koja je mlada devojka da uradi UZ dojke, jer već sa 25 treba početi sa kontrolama, a potom pratiti savete lekara i u skladu sa tim dolaziti na preglede.

Upravo to i jeste naša misija da ženama skrenemo pažnju da ništa nije važnije od zdravlja. Naš magazin će sa zadovoljstvom podržati akcije „Genesisa“, poručila je Lidija.

Karijeru započela u zdravstvu

Malo je poznato i da je glavna i odgovorna urednica popularnog ženskog magazina po struci klinički psiholog i da je 12 godina radila na novosadskoj Klinici za neurologiju, psihijatriju i mentalno zdravlje, te zato nema strah od belog mantila i veruje lekarima.

–  Za bilo koji problem bih se prvo obratila lekaru, a ne bionergetičaru, astrologu ili travaru, kaže Lidija i otkriva zašto je važno da mlade devojke redovno idu na kontrole i ne uzimaju svoje zdravlje – zdravo za gotovo.

Situacija iz mladosti promenila pogled na život

–  U tridesetim godinama sam imala prvi ozbiljni zdravstveni problem koji je, nažalost, postao hroničan – kardiološke psihosomatske tegobe. Bila sam upravo razvedena, sa dvoje male dece, postdiplomskim studijama i specijalizacijom u toku. Prvenstveno sam se oslanjala na klasičnu medicinu – pomogli su mi dobri lekari, ispitivanja i lekovi.

Uključivala sam i druge alternativne pristupe, koji su mi takođe pomogli. Ali i dalje sam u procesu traganja i promena. Mislim da on nikada ne prestaje i ne mogu da kažem da sam pronašla „pravi način“ koji će uvek biti efikasan.

Lidijina preporuka: joga, biciklom do posla i tračanje po snegu

Kako je profesiji koja je stresna, kratki su rokovi, klizno radno vreme, pitamo je koliko uspeva da ono o čemu savetuje svoje čitateljke da primeni i na sebi?

– Vremenom naučite da zdravlje zahteva da se starate o njemu. Joga dva- tri puta nedeljno i pešačenje ili biciklom do posla je minimum moje nedeljne fizičke aktivnosti.

Upravo sam videla da je sa radom počela „Zimska škola trčanja“, pa bih se oprobala u tome jer zimi stvarno ne provodimo dovoljno vremena napolju. Plašimo se hladnoće a ona nam traje bar trećinu života. I treba da joj se prilagodimo, jer neće ona nama.

Moguće napraviti  balans privatnog i poslovnog

Sa Lidijom smo razgovarali i na temu vežbanja, ishrane, i da li je moguće da posao ne nosimo kući i da nađemo vreme da se „isključimo“ iz svega toga.

–  Planirala sam kućne detoks vikende bez interneta, ali još nisam uspela to da postignem. Na žalost, više nemam ni privatni mejl, tako da je sve to nekako isprepleteno, ali nije nemoguće „napraviti red“, potrebno je samo malo više discipline.

Fizička aktivnost mi je jako važna i u vezi sa njom sam dosta disciplinovana, mada za dugo sedenje u redakciji nemam rešenje.

Trudim se da u toku radnog vremena nekoliko puta ustanem i prošetam, kad god sam u prilici.

U vezi sa ishranom bih mogla mnogo toga da poboljšam i da smršam pet kilograma. Ali se bar trudim da budem umerena, čak i kada je reč o  propustima u ishrani.

Najveći problem mi je što jedem kasno, jer kada sam gladna ne mogu da zaspim.

Ništa ne uzimati previše k’ srcu

S obzirom na to da je po struci psiholog, pitamo našu sagovornicu šta je po njoj najbolji lek protiv stresa.

– Pre svega, joga i tehnike disanja. Zatim stav prema životu kao veoma prolaznom trenutku u kom ništa ne treba uzimati previše ka srcu. To takođe učim s godinama, iako sam po prirodi sklona da se brinem zbog sitnica.

Životno geslo

Rečenica kojom se vodi kroz teške momente i koja je podseti na osnovni izbor i na skrivene snage glasi: Dobro je. A i ako nije – biće. Na kraju pitamo Lidiju ko je poslednji put pitao samo – kako zdravlje i da li ti nešto treba?

– Da, pa iskreno, volela bih da me to češće pitaju bar bliski ljudi i članovi porodice. Ali se nekako podrazumeva da ako se ne žališ – sve je ok. Svakako ste me sada podsetili da ja to isto češće pitam moje bližnje i kolege.

Treba da budemo pažljiviji i obzirniji jedni prema drugima. Bar to ne košta, smatra naša sagovornica.

Sve informacije o trenutnim akcijama i preventivnim zdravstvenim pregledima u Specijalnoj ginekološkoj bolnici „Genesis“ možete dobiti pozivom na brojeve ttelefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *