Laparoskopija – manje bola, brži oporavak

Laparoskopija – manje bola, brži oporavak

Zbog brojnih prednosti koje pruža, laparaskopija predstavlja “zlatni standard” u operativnoj ginekologiji. U trbušnu duplju ulazi se bez klasičnog reza, kroz 3 do 4 mala otvora promera 0.5 do 1 cm, bez presecanja prednjeg trbušnog zida. Na taj način može da se izvede većina operacija u ginekologiji, a uspeh je isti kao kod onih izvedenih na klasičan način, laparotomijom.

Razlog da se odabere laparoskopija je što ima mnogobrojne olakšice u odnosu na klasični operativni pristup. Manje je bolna, oporavak je lakši i brži, manja je trauma tkiva i organa, manji broj postoperativnih priraslica, manji ožiljak na koži – bolji estetski učinak. Brže je ustajanje iz kreveta, manja upotreba lekova, brži povratak svakodnevnim aktivnostima, a odlazak iz bolnice moguć je već dan nakon operacije.

Procedura se izvodi u opštoj anesteziji, kroz otvore na koži uvode se rigidne cevčice, troakari, kroz koje se u trbušnu duplju može uvesti teleskop sa malom kamerom i specijalni laparoskopski hirurški instrumenti, te se celokupno stanje unutar trbušne duplje prikazuje na preglednom monitoru, što ginekologu – operatoru osigurava dobar pregled organa koji leže unutar trbušne duplje i male karlice: materice, jajnika i jajovoda, uvid u nepravilnosti materice, izgled jajovoda i njihove prohodnosti, prisutnost cista jajnika ili otkrivanje upalnih bolesti.

U Specijalnoj ginekološkoj bolnici “Genesis” laparoskopska procedura se dokumentuje u elektronskoj formi u vidu slika i video zapisa, a na ovaj način mogu se operisati i raditi:

  • ciste jajnika (cistektomija)
  • uzimanje uzoraka (punkcija, biopsija)
  • miomi materice, kako oni sa njene spoljne strane, tako i oni smešteni u njenom zidu (miomektomija)
  • bolni sindromi (vaporizacija )
  • priraslice (adhezioliza)
  • proveravanje prohodnosti i otklanjnje priraslica na jajovodima u okviru lečenja neplodnosti (hromopertubacija i salpingoovarioliza)
  • operativno uklanjanje jajovoda (salpingektomija) kod vanmaterične trudnoće i svih drugih stanja gde je određeni proces do te mere oštetio jajovode i gde je njihovo očuvanje od veće štete nego koristi
  • takođe može se odstraniti materica iz raznih razloga – benignih i malignih (histerektomija)
  • sindrom policističnih jajnika (driling jajnika)
  • različite forme i stadijumi endometrioze
  • dijagnostička laparoskopija – važna metoda procene stanja reproduktivnih organa žene, te se kao takva često primjenjuje u sklopu obrade neplodnosti. Ovom procedurom se procenjuje stanje jajovoda, otkrivaju razne anomalije polnih organa, otkriva uzrok različitih bolnih stanja u maloj karlici, dijagnostikuje vanmaternična trudnoća, endometrioza i ostale bolesti i stanja u maloj karlici
  • sterilizacija – jedna od tehnika trajne kontracepcije

Laparaskopija- kako izgleda priprema, kako zahvat

Odluka o vrsti operacije zavisi od ginekologa operatora, mogućnosti izvođenja određenog tipa operacija laparoskopskim zahvatom i dogovora sa pacijentkinjom. Neophodne preoperativne analize kako biste se pripremili za laparoskopsku proceduru su:

  • kompletna krvna slika sa biohemijskim analizama i pokazateljima koagulacije
  • krvna grupa, Rh-faktor
  • pregled urina
  • ginekološki pregled I PAPA test
  • HIV, HBS, HCV
  • pregled lekara interniste
  • u slučaju postojanja hroničnih obolenja, a nakon razgovora sa anesteziologom specijalne ginekološke bolnice “Genesis”, potrebno je mišljenje nadležnog lekara specijaliste o podobnosti za operativni tretman

Trajanje zahvata varira od nekoliko minuta do nekoliko sati u zavisnosti od toga šta se radi. Po završetku operacije za naše pacijentkinje obezbeđen je apartmanski smeštaj sa celodnevnom medicinskom negom. Pacijentkinja može da ustaje već nekoliko sati kasnije i da počne sa unosom tečnosti i lake hrane, dok Specijalnu ginekološku bolnicu “Genesis” napušta za 1 – 2 dana.

Aktivnosti pacijentkinje zavise od toga kako se ona oseća, uz preporuku za ranu aktivaciju. Kontrolni pregled se zakazuje za sedam dana. Vraćanje radnim aktivnostima obično je nakon 7 dana, za razliku od klasične operacije, gde taj period iznosi i do 5 nedelja, nakon laparoskopije pacijentikinja može da oseća bol u ramenima i u području rebara zbog zaostale male količine gasa koji se koristi prilikom laparoskopije u trbušnoj duplji, bol u mišićima, bol u području operativne rane, mučninu, dok se ponekad mogu javiti bolovi nalik menstrualnim uz vaginalni iscedak tokom nekoliko dana.

Uprkos pažnji koja se poklanja svakom pacijentu ponaosob, tokom laparoskopskih procedure su moguće komplikacije. U većini slučajeva eventualnu komplikaciju moguće je odmah primetiti te pravovremeno i otkloniti.

Sve dodatne informacije o laparoskopiji, kao i o slobodnim terminima u kojima možete zakazati Vašu konsultaciju sa lekarom, možete dobiti na brojeve telefona bolnice: +381 21 549 444, +381 21 549 777, +381 60 549 444 1.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *