KORAK PO KORAK: KAKO SE PRIJAVITI ZA VTO PUTEM DONACIJE

KORAK PO KORAK: KAKO SE PRIJAVITI ZA VTO PUTEM DONACIJE

KORAK PO KORAK: KAKO SE PRIJAVITI ZA VTO PUTEM DONACIJE

7 februar 2023.

Donosimo vam najvažnije informacije u vezi prijave za procedure vantelesne oplodnje (VTO) sa doniram reproduktivnim ćelijama, koje možete na teret redovnog zdravstvenog osiguranja (RFZO), ali i sopstvenom trošku obaviti u bolnici „Genesis“.

KO IMA PRAVO?

  • Pravo na VTO sa doniranim ćelijama na teret RFZO imaju žene do 45 godina, državljanke Republike Srbije.
  • Mogu da se prijave žene koje imaju bračne ili vanbračne partnere, uslov je da jedan od partnera nema dete, kao i žene bez partnera.
  • U oba slučaja i na teret RFZO imaju pravo na ukupno šest pokušaja, tri stimulisana i tri krioembriotransfera.
  • Oni koji su stariji od 45 (imaju do 50 godina) ili ne ispunjavaju neki drugi uslov, takođe imaju pravo na VTO sa doniranim materijalom, i prolaze istu proceduru, samo što sve troškove plaćaju sami.
  • I oni koji su započeli postupak u inostranstvu, sada mogu da ga nastave u Srbiji o trošku države ako ispunjavaju sve uslove.

Napomena: Parovi ili žene bez partnera koje proceduru žele da obave o trošku RFZO, pre nego što podnesu zahtev – pogledati Kriterijume i uslove na sajtu ww.rfzo.rs/osigurana lica/VTO

GDE SE PODNOSI ZAHTEV?

Postupak zakazivanja ide na sledeći način:

Svi zainteresovani za vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim ćelijama mogu se prijaviti za ovaj postupak preko portala e-Uprava (www. euprava.gov.rs). Prijavu nije moguće podneti telefonskim putem.

Prvi korak: Da biste se prijavili, potrebno je da registrujete nalog na portalu i odaberete opciju „Usluge“, u kojoj ćete naći sekciju „Zdravlje“ u kojoj treba da odabere opciju „Vantelesna oplodnja“.

Drugi korak: Uslugu pokrećete klikom na dugme „Pokreni uslugu“, kojim ćete konačno doći do mesta gde se podnosi „Zahtev“.

Treći korak: Kada se prijavljuje, žena zapravo podnosi zahtev zdravstvenoj ustanovi za zakazivanje pregleda pred Komisijom za vantelesnu oplodnju ( bira jednu od ponuđenih), koja daje mišljenje o tome da li se može obaviti procedura, dok konačnu saglasnost daje Ministarstvo zdravlja.

Četvrti korak: Kada dobije termin za Komisiju i obaveštenje o tome, kao i kasnije sva druga obaveštenja, prijavljenoj osobi to stiže preko portala e-Uprave. Od momenta prijavljivanja preko e-Uprave, trebalo bi da prođe najviše pet dana do dobijanja termina za Komisiju u kliničkom centru kome prijavljeni pripadaju po mestu boravka.

Peti korak: Prilikom dolaska na prvi konsultativni pregled u izabranu kliniku za VTO, gde će se raditi postupak sa darovanim reproduktivnim ćelijama, parovi ili žene bez partnera, zajedno sa ginekologom biraju banku, obavlja se usklađivanje donora/donorke sa primaoce doniranih ćelije u skladu sa našim Zakon o VTO, te šalje i zahtev ka banci.

Napomene: Potvrda o ispunjenosti uslova za obavljanje procedure na teret RFZO važi dvanaest meseci i samo za jedan postupak.

Nacionalna banka polnih ćelija (Klinika za ginekologiju i akušerstvo GAK Višegradska) za sada ima potpisane ugovore sa tri inostrane banke polnih ćelija iz Španije, Danske i Češke. Jedna osoba (muškarac ili žena) može da bude donor samo jednom paru. To znači da dva para u Srbiji ne mogu dobiti materijal istog donora.

 

Naš tim stoji na raspolaganju za vaša pitanja i na ovu temu putem mejla bolnica@genesis.rs ili 021 382 8887.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *