Kako sam pobedila sterilitet zahvaljujući Genesis konceptu

Kako sam pobedila sterilitet zahvaljujući Genesis konceptu

Bilo bi dobro da se javite u Savetovalište za sterilitet. Kada prvi put čujemo tu rečenicu, treba nam malo vremena da prihvatimo da je zaista nama upućena. Zvuči nam kao potvrda da se bojazan koju smo osetili tokom prve, a možda i više godina, ostvaruje- nešto nije u redu.

A šta je zapravo problem? To pitanje s godinama postaje sve bolnije i čini se da bi nam makar odgovor bio dovoljan da nađemo svoj mir. Ipak, ne dobije ga svako.

Kako izgleda kad pored odgovora neko za nas ima i rešenje, iskustvo je koje je u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis prošla A. M. iz Beograda.

Priča u kojoj će se, nažalost, mnogi prepoznati

– Više od godinu dana pokušavali smo da ostvarimo trudnoću. Nismo hteli dalje da gubimo vreme i krenuli smo redom, od Doma zdravlja. Nakon 6 meseci redovnog praćenja nivoa hormona u krvi i folikulometrije, uputili su nas u Savetovalište za sterilitet. Prvo što smo tu uradili bio je HSG i bio je uredan.

Usledilo je 5 inseminacija i sve su bile neuspešne. Procena lekara bila je da je vreme za postupak vantelesne oplodnje. Prve dve uradili smo u državnoj ustanovi i nisu uspele. Godinu dana kasnije uradili smo i treću, o svom trošku, u jednoj privatnoj klinici. Tada smo ostvarili trudnoću, ali se ona završila spontanim pobačajem u devetoj nedelji.

Ispostavilo se da su nas u novi postupak vantelesne oplodnje uveli bez prethodnih analiza i opsežne pripreme, kakvu smo imali prethodna dva puta. Nakon toga samoinicijativno sam uradila testove koji su pokazali dijagnozu insulinske rezistencije i hipotireozu, za šta mi je određena terapija. U maju 2017. Uradili smo četvrtu vantelesnu oplodnju u spontanom ciklusu- transfer s dva odmrznuta embriona. I taj postupak bio je neuspešan, kaže A.M.

Genesis nas je video drugačije

Nakon pet inseminacija i 4 vantelesne oplodnje bez rezultata nije bilo ni malo lako krenuti dalje. Poverovati da rešenje ipak postoji, da postoji drugačiji pristup parovima suočenim s tako teškim izazovima. Ali upravo saznanje da nisu usamljeni na tom putu i da su mnogi uspeli uz Genesis tim, dalo im je novu nadu.

– Za bolnicu Genesis čula sam na televiziji pre nekoliko godina, ali se u tom momentu nisam zainteresovala, jer sam bila u postupku vantelesne oplodnje u državnoj ustanovi. Polovinom 2017. na redovnom ginekološkom pregledu od izabranog ginekologa dobila sam informaciju da trenutno vodi trudnoću nekoliko pacijentkinja koje su isto kao i ja iza sebe imale par neuspešnih postupaka vantelesne oplodnje i dijagnoze insulinske rezistencije i hipotireoze, a koje su trudnoću ostvarile u Genesisu.

Njen savet  bio je da se prijavimo za postupak BMPO koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje. Od prvog odlaska na sajt Genesisa odlučili smo da se prijavimo i pokušamo. Nakon prvih konsultacija sa lekarima u bolnici Genesis bilo nam je jasno da imaju poseban odnos prema svakom paru. Dobili smo jasne smernice šta nas očekuje u postupku vantelesne oplodnje kao i informacije o analizama i intervencijama koje bi trebalo uraditi pre samog postupka.

Od uzroka do pozitivne Bete- Genesis koncept personalizovane VTO

– S obzirom na četiri neuspešna postupka vantelesne oplodnje koja su bila iza A. M., predložila sam pre svega histeroskopiju, kako bismo ispitali eventualne probleme unutar same materice, ali i biopsiju endometrijuma na bakteriološku analizu. Neuspešni embriotransferi bili su jasna indikaija za ERA test, koji pokazuje kada je najbolje vreme, za tu konkretnu ženu, da se embrion plasira, kaže dr Zorica Crnogorac i dodaje:

Zahvaljujući stalnom napretku reproduktivne medicine, mnogi problemi više nisu nerešivi. Zato je od izuzetne važnosti pre svega biti u korak sa najsavremenijim dostignućima, jer ona nam, uz iskustvo iz višegodišnje prakse i predano praćenje pojedniačnih parova i tendencija, daju priliku da svakom paru ponudimo potpuno personalizovan pristup.

A.M. ističe da joj histeroskopiju, niti ostale analize nikada pre toga niko nije ni predložio. Prihvatila je savet dr Crnogorac i uradila sve tri.

– Tokom histeroskopije urađena je i resekcija subseptuma i to je jedna od velikih prednosti te intervencije, što je u isto vreme i dijagnostička i operativna- uočimo problem i odmah ga rešavamo. Biopsija endometrijuma pokazala je da u tkivu endometrijuma postoji bakterijska infekcija za šta smo prepisali terapiju. Taj postupak radili smo još dva puta u naredna dva meseca da bismo pratili saniranje problema, a za kraj procedure rezultati ERA testa bili su nam značajna smernica kada je pravo vreme za embriotransfer, kaže dr Zorica Crnogorac.

– Osam dana nakon embriotransfera uradila sam nalaz Beta HCG. Kada je nalaz stigao na e-mail, bila sam sama kod kuće. Osetila sam toliki strah od mogućnosti ponovnog neuspeha da sam jedva uspela da ga otvorim. Beta HCG je bio 67,21.  Bila sam presrećna, priseća se A.M.

Prenatalni test NACE I NACE plus- pouzdan i bez rizika za mamu i bebu

Za A.M. i njenog supruga usledili su konačno drugačiji izbori. Želeli su da izaberu još jednu metodu koja će im potvrditi da je sa bebom sve u redu.

– Za prenatalni test NACE i NACE plus sam saznala iz reklamnog materijala u bolnici Genesis, a detaljnije infrmacije  dobila sam od dr Crnogorac nakon utrazvučnog pregleda i utvrđivanja srčane radnje ploda.

Odabrala sam ga jer je u pitanju neinvazivni test koji se izvodi jednostavnim uzimanjem uzorka krvi majke, a sa velikom precizošću analizira da li kod bebe postoje hromozomski poremećaji. Jedan od razloga da uradim ovaj test bio je i to što nema nikakvih rizika za bebu i što isključuje postupak amniocenteze, koja nosi rizik od spntanog pobačaja, a od kojeg sam imala strah.

Zahvaljujući NACE i NACE plus testu već od desete nedelje trudnoće bila sam bezbrižna, on mi je u psihološkom smislu puno značio u trudnoći posle svega što sam prošla, priseća se A.M. Uz poseban režim ishrane, propisanu terapiju i lagane šetnje, ona nestrpljivo čeka februar kada beba konačno stiže.

Iskustvo pacijentkinje A.M. podelili smo u želji da ohrabrimo sve parove koji prolaze sličan put.

Sve dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, o indikacijama za biopsiju enedometrijuma, ERA test, NACE i NACE plus test možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica]venesis.rs ili nas posetite lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *