Kako do vantelesne oplodnje- sve pogodnosti plaćanja usluga u SGB „Genesis“ Novi Sad

Kako do vantelesne oplodnje- sve pogodnosti plaćanja usluga u SGB „Genesis“ Novi Sad

Doktorka Zorica Crnogorac je osoba kojoj je ljudski, humani odnos prema pacijentima na prvom mestu. Briga o njima u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis Novi Sad ne završava se isključivo na pružanju vrhunskih medicinskih usluga.

Sledstveno tome ta bolnica je otišla korak dalje u kreiranju posebnih pogodnosti prilikom plaćanja za svoje pacijente. To je jedan od razloga, pored visokog procenta uspešnosti vantelesne oplodnje, zbog kojih sve više parova bira upravo Tim Genesisa.

– Zahvalni smo na tom poverenju i ono nam je motiv da budemo podrška svim nastojanjima za poboljšanje uslova za realizaciju vantelesne oplodnje u Srbiji. Finansiranje VTO postupka samo je jedna u nizu stvari koje parovi moraju da reše pre nego što uđu u proceduru.

Ove godine bi, prema dostupnim podacima, o trošku države u postupak vantelesne oplodnje moglo da uđe oko 4.000 parova, a broj onih koji se neće naći na nekoj od lista čekanja kod Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije je  desetostruko veći, ističe Nebojša Malenković, izvršni direktor bolnice s kojim smo razgovarali o svim Genesis pogodnostima kojima bolnica teži da svojim pacijentima učini dostupnim svoje najsavremenije dijagnostičke metode.

Beskamatno finansiranje procesa vantelesne oplodnje

Za svoje pacijente bolnica je omogućila pre svega odloženo plaćanje na 6 i 12 mesečnih rata, kao i putem beskamatnog potrošačkog kredita. Upravo ta druga pogodnost je ono po čemu se Genesis izdvaja od ostalih privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

– Kako bismo dali podršku svima kojima je vantelesna oplodnja jedini način da ostvare snove i postanu roditelji, sa Kredi agrikol bankom smo udružili resurse i snage i prvi obezbedili beskamatno kreditiranje troškova ove procedure, navodi Malenković.

Prema njegovim rečima krediti su indeksirani u evrima sa rokom otplate od šest do 36 meseci uz 30 % učešća.  Maksimalni iznos kredita može biti do 10.000 evra. Troškovi obrade kredita su 0%, a banka ne naplaćuje ni prevremenu potpunu ili delimičnu otplatu kredita.

– Ako se, na primer, neko odluči za beskamatno finansiranje troškova vantelesne oplodnje u iznosu od 2. 000 evra na dve godine, potrebno je da obezbedi učešće od 600 evra, a ostatak kredita će otplatiti u 24 mesečne rate u iznosu od po 58,33 evra, pojašnjava Malenković i dodaje da u okviru kredita pacijenti mogu da korisite i dijagnostičke metode, poput genetskih testova koji značajno povećavaju procenat uspešnosti VTO, kao ginekološke i hiruške interevencije.

U Genesisu svakog meseca popusti

U godišnjem kalendaru promocija bolnice svaki mesec je posvećen akcijama za određene preglede sa posebnim popustima, a na društvenim mrežama „Genesisa“  (FB, TW, Instagram) pacijenti mogu o tome detaljine da se informišu.

Takođe, za korporativne klijente bolnica odobrava plaćanje preko računa firme i obezbeđuje određene pogodnosti.

RFZO – saradnja duga deceniju

Specijalna ginekološka bolnica Genesis od 2009. godine učestvuje u Nacionalnom programu vantelesne oplodnje koji finansira Fond za zdravstveno osiguranje Srbije. U okviru tog programa je po uspešnosti, takođe, ispred svih drugih zdravstvenih ustanova koje su u njega uključene i kreće se u rasponu od 50 do 71,42 %.

– Saradnja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje ulazi u devetu godinu i ona je, zajedno sa poverenjem koje nam parovi ukazuju, jedna od najznačajnijih povratnih informacija da je prepoznato koliko nam je važno da u toj oblasti pomeramo granice, ulažemo u ljude i ideje.

Ove godine bolnici je odobrena kvota za trećinu viša u odnosu na 2017. godinu. Ta činjenica posebno nas raduje, jer  će mnogo više parova dobiti priliku da put roditeljstva krene uz finansijsku podršku države i Tima Genesis, naglašava Malenković.

On dodaje da u narednom periodu bolnica očekuje i proširenje ugovora sa RFZO u smislu usluga koje je predvideo novi Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, pre svega u pogledu zamrzavanja polnih ćelija i embriona.

U partnerstvu sa Pokrajinskom vladom i lokalnim samoupravama

SGB Genesis je obuhvaćena i programom VTO koji finansira Pokrajinska vlada i svake godine rezultatima opravdava poverenje pacijenata. Pokrajinska vlada i u 2018. godini nastavlja da finansira vantelesnu oplodnju za drugo, treće, četvrto i svako naredno dete.

Za tu namenu je obezbeđeno je 20 miliona dinara za 100 parova. Starosna granica je do 44 godine. Promoteri ovog programa, bračni par Palikuća iz Novog Sada, takođe su u ovoj bolnici postali roditelji.

I mnoge lokalne samouprave uključile su se i same snose troškove vantelesne oplodnje za parove sa njihove teritorije. Neke prate i evropske kriterijume,  pa tako finansiraju četvrti i peti pokušaj vantelesne oplodnje, uz starosnu granicu i do 45 godina. Genesis je  i ovde je prepoznat kao dobar partner, te sve više parova bira bolnicu kao svoj prvi izbor, prilikom konkurisanja za sredstva kod svojih opština.

Podrška udruženjima za prava parova sa sterilitetom

Dobar partnerski odnos SGB Genesis razvija i sa udruženjima koja se zalažu za poboljšanje uslova za realizaciju VTO u Srbiji, a u narednom periodu u planu je i povezivanje sa sličnim organizacijama u regionu. Pored organizovanja redovnih konsultacija sa stručnjacima Genesisa i specijalizovanih tribina, bolnica je omogućila i popuste za članice ovih udruženja na VTO postupak, sve vidove pregleda, operativne i druge vrste priprema za postupak.

Humanost na delu

Genesis svoj doprinos podršci porodici i zajednici daje i kroz razne društveno odgovorne aktivnosti i projekte, a dr Zorica Crnogorac je finansirala lečenje steriliteta kod već broja parova. To je potvrdila i nedavnim učešćem u  humanitarnim akcijama TV emisija „Veče sa Ivanom Ivanovićem“ i „Praktična žena“, zaključio je Nebojša Malenković, izvršni direktor SGB Genesis.

Sve dodatne informacije o procesu vantelesne oplodnje, slobodnim terminima za konsultacije, kao i o uslovima plaćanja, možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Ostavite odgovor