Kako do bebe – izbor najbolje metode

Kako do bebe – izbor najbolje metode

Donošenje tako važne odluke kao što je proširenje porodice uglavnom je praćeno radosnim iščekivanjem. Ali što vreme više odmiče, ponestaje strpljenja, javlja se zabrinutost, nameću se pitanja- šta nije u redu i ima li rešenja? Kako do bebe? Sve to često dodatno oteža i pritisak sredine.

Ukoliko u periodu od 6 do 12 meseci ne dođe do ostvarenja željene trudnoće, savetuje se da se par obrati stručnjacima. Prvi korak je ispitivanje bračne neplodnosti. Već tada imamo jasnu sliku trenutnog stanja i razmotrimo mogućnosti zajedno s parom.

– Izbor metode  “kako do bebe”, direktno zavisi od uzroka steriliteta koji je u pitanju, godina života oba partnera, ovarijalne rezerve kod žena i broja spermatozoida kod muškog partnera, njihove pokretljivosti i morfologije. Nikada ne savetujem da se posle 35 godine života kod žene rade inseminacije, jer je mala uspešnost, smanjuje se ovarijalna rezerva, i u velikom procentu je reč o ženama koje žele prvo dete, naglašava dr Zorica Crnogorac.

Da li je vantelesna oplodnja uvek rešenje?

– Nekada je dovoljno korigovati ovulacije kod žena, insulinsku rezistenciju, poremećaj rada štitne žlezde, trombofiliju, ukloniti postupkom histeroskopije poremećaje šupljine materice. Već nakon toga u velikom broju slučajeva nije neophodna vantelesna oplodnja, ali samo u slučajevima da ne postoji muški faktor steriliteta.

Znam za desetine slučajeva kada su žene ostvarile prirodnu trudnoću ili neposredno pre samog postupka vantelesne oplodnje, samo uz dodatak hormonske terapije pre stimulacije ovulacije,  slučajeve kada su nakon  VTO postupka i porođaja, ubrzo ostale prirodno trudne nakon nekoliko meseci, zaključuje dr Crnogorac.

Kako do bebe uz originalni Genesis koncept VTO?

– Prosečna starost naše pacijentkinje u početku je bila 32 godine, dok danas ona ima više od 36 godina. Bez obzira na to pomeranje, uspešnost postupka vantelesne oplodnje u našoj bolnici  je u rasponu od 50 do 71,42%.

Naš originalni Genesis koncept VTO podrazumeva personalizovan pristup svakom pojedinačnom paru. Još jedan od razloga za dobar rezultat i kod žena starijih od 40 godina jesu revolucionarni genetski testovi koje naša bolnica primenjuje.

Recimo, u svim starosnim grupama primenom ERA testa verovatnoća se povećava i za 27%, a kombinacijom ERA testa i PGS- a i za 80%.  Deo mojih nastojanja je da se novim Zakonom omogući parovima da sve te testove rade o trošku RFZO, naglasila je dr Crnogorac.

Treba li VTO vezivati samo za starije parove?

Pomeranje starosne granice za biomedicinski potpomognutu oplodnju o trošku države do 42 godine dovelo je i do većeg interesovanja parova, što je pokazatelj da je prepoznata važna potreba. Uvereni da se uspešnost vantelesne oplodnje posle tog doba smanjuje, u Ministarstvu zdravlja kažu da daljeg pomeranja granice neće biti.

Zakon ne ograničava da se VTO radi i posle 42 godine o sopstvenom trošku. Mnogi, ipak, prate Evropske kriterijume pa tako Vlada Vojvodine podržava starosnu granicu do 44 godine, kao i opštine Ruma, Inđija, Smederevska Palanka, Prijepolje.

Do 45 godina podrška se daje u Zrenjaninu, Vranju i Aleksincu, a najveću starosnu granicu, do 50 godina, ima Kruševac. Neke opštine, poput Rume i Pančeva, finansiraju i četvrti pokušaj VTO.

– Pitanje kako najbrže do bebe sve je češće. Primetan je i trend značajnog rasta broja mlađih parova, dakle do 35 godina starosti, koji se uključuju u postupak BMPO. Reč je o gotovo 30 procenata ukupnog broja parova koji su obuhvaćeni postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.  Značajno je istaći i podatak da je kod mlađih parova veći procenat onih sa izraženim problemom muškog steriliteta, kaže dr Crnogorac.

Sve dodatne informacije o lečenju steriliteta, o procesu VTO, kao i o slobodnim terminima u kojima možete zakazati Vašu konsultaciju sa lekarom, možete dobiti na brojeve telefona bolnice: +381 21 549 444, +381 21 549 777, +381 60 549 444 1 ili putem mejla bolnica@genesis.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *