Kako da proverite plodnost na vreme i zašto je to važno

Kako da proverite plodnost na vreme i zašto je to važno

Procena ovarijalne rezerve, odnosno provera plodnosti, u populaciji mladih žena između 25 i 35 godina veoma je važna. Ona daje uvid u aktivnost i očekivanu plodnost jajnika i na osnovu toga ženi pruža mogućnost da planira. Može li da odlaže trudnoću ili da, ukoliko je plodnost smanjena, u skladu sa njenim željama, pronađemo najpogodniji način proširenja porodice.  

To je bio naš motiv da pokrenemo akciju koja ženama te dobi daje priliku da uz posebne povoljnosti provere koliko su aktivni njihovi jajnici.

Zašto je važno da proverimo plodnost

– Mnoge pacijentkinje čak i kada imaju problem u vezi sa menstruacijom ili ne ostaju trudne godinama, a žele trudnoću, ne obraćaju pažnju na to verujući da će sve biti u redu i jave se stručnjaku kada već izgube dosta dragocenog vremena, kaže naš stručnjak dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva.

Doktorka dodaje da čak i mlade žene koje nemaju nikakvih tegoba kada dođu na redovne godišnje preglede budu iznenađene ako im ginekolog saopšti da njihovi jajnici na ultrazvučnom pregledu deluju uredno, ali „osiromašeno“.

Iako plodnost vremenom opada, česta je i situacija da već mlade žene imaju loš bilans, što dodatno ukazuje na značaj pravovremene procene.

Ko treba da uradi ispitivanje jajnika

– Naš fokus u ovom ispitivanju je upravo na ženama između 25 i 35 godine koje su zdrave i nemaju tegoba, a naročito na onima koje planiraju odlaganje trudnoće i rađanja, šta god da su njihovi razlozi.

Takođe, mlade žene koje boluju od nekih bolesti koje možda mogu da utiču na plodnost, kao što su autoimune bolesti, one koje imaju dijabetes, koje su imale ranije operacije, naročito operacije jajnika, česta RTG zračenja i slično.

Poseban akcenat bih stavila na mlade žene koje nemaju nikakve tegobe, a koje znaju, imaju podatak da su njihove majke rano izgubile menstruaciju, pre 42 godine, ističe doktorka.

Ona napominje da je sve više pacijentkinja koje pre 40-te imaju velikih problema, u smislu da kod njih uopšte ne može da se dobije jajna ćelija ili da ona bude kvalitetna, a taj problem zapravo započinje u nekim mlađim godinama.

–  I neke profesije mogu da utiču na reproduktivno zdravlje i plodnost, kao što je težak fizički rad, rad u hladnom, uticaj toksičnih supstanci i hemikalija, izloženost zračenju i drugo. I zato pozivamo sve te mlade žene koje još nemaju tegoba da dođu i da se testiraju da bismo mogli to da predupredimo, kaže doktorka.

U svetu je praksa da mlade devojke već na studijama testiraju svoju plodnost. U Americi velike kompanije podstiču svoje zaposlene da provere stanje svojih jajnika, te im plaćaju i zamrzavanje jajnih ćelija.

– U Srbiji se još niko nije bavio proverom stanja ovarijalne rezerve, sem kod žena koje su se javljale zbog neplodnosti ili započinjale postupak VTO, naglašava doktorka.

Kako se radi procena ovarijalne rezerve

Ispitivanja koja žena treba da prođe sastoje se od hormonske analize iz kvi, naročito vrednosti AMH (Antimilerian hormon), koji nam pokazuje stanje rezervi jajnika, odnosno plodnosti. Zatim se ultrazvučnim pregledom jajnika procenjuje njihova aktivnost, kao i na osnovnu anamneze pacijentkinje.

Po potrebi potom mogu da se traže i dodatne analize, kao i što je provera ostalih polnih hormona, provera stanja štitne žlezde i slično.

– Procenom ovarijalne rezerve možemo da dobijemo uvid u aktivnost naših jajnika u toku aktuelnog meseca– da li će biti ili je bila ovulacija, kao i kakva je mogućnost da u narednim mesecima jajnik ima ovulatorne cikluse.

Na osnovu broja antralnih folikula u jajniku (AFC) možemo da procenimo preostalu aktivnosti jajnika u narednom periodu, a na osnovu AMH da dobijemo procenu i o količini primordijalnih folikula, koji se na UZ još ne uočavaju- odnosno da steknemo uvid u to kakva je rezerva jajnika, navodi doktorka.

Šta nam nalaz poručuje

Ako prilikom ultrazvučnog pregleda lekar vidi oba jajnika normalne veličine i građe, sa dovoljnim brojem antralnih folikula,  odnosno sa normalnom aktivnošću, te uz to u nalazu hormona dobijemo vrednosti AMH u rasponu normalnih vrednosti tj. optimalno od 4-6 ng/ml, zadovoljavajuće od 1-3 ng/ml, možemo okvirno da kažemo da je za tu starosnu dob očekivana normalna plodnost kod pacijentkinje.

– Ukoliko na ultrazvuku vidimo neke promene, poput endometriotične ciste, ili su jajnici znatno manje veličine i bez vidljivih antralih folikula, ili ih ima samo nekoliko, a da pri tom dobijemo nalaz vrednosti AMH manje od 0,5 ng/ml i niže, možemo da pretpostavimo da će takva pacijentkinja imati vrlo retke ovulatorne cikluse i da možemo kod nje očekivati smanjenu plodnost, pojašnjava doktorka.

Kada je najbolje zakazati pregled

Pri dolasku na ultrazvučni pregled uzima se uzorak krvi na AMH i nalaz se dobija u narednih 1-3 dana, nakon čega pacijentkinja radi ultrazvučni pregled i konsultaciju i dobija procenu stanja.

–  Određivanje AMH nije vezano za doba dana, niti za vreme ciklusa, mogu da ga rade i devojke koje uzimaju hormonsku kontracepciju. Bilo bi poželjno, zbog ultrazvučnog pregleda, da se pregled zakaže u danima nakon završene menstruacije, objašnjava doktorka.

Šta kada su vešti loše

Kada se utvrdi vrlo niska ovarijalna rezerva, pacijentkinji je važno da se objasni šta to znači i da, ukoliko planira trudnoću, ka tome ide što pre.

–  Možemo da joj pomognemo da na najbolji način sačuva svoju plodnost, bilo u vidu određenih terapija, balansiranja određenih metaboličkih poremećaja, upotrebom hormonalne kontracepcije ili uz primenu dodatnih metoda poput kao Carbofit oksigenacije, kao i trajnijim čuvanjem plodnosti putem zamrzavanja jajnih ćelija, naglašava  doktorka.

Zamrzavanje jajnih ćelija kao preporuka

Ukoliko je pacijentkinja mlada i još ne planira trudnoću, preporuka je zamrzavanje jajnih ćelija.

– Zamrzavanje jajnih ćelija se obavlja nakon stimulacije jajnika hormonima ili u spontanom ciklusu. Kada su jajne ćelije kvalitetne, paravilno zamrznute, mogu da se čuvaju neograničeno, te žena može da ih koristiti za oplodnju nakon odmrzavanja bilo kada u životu.

Preporuka je da se jajne ćelije zamrznu do 35 godine života. Procenat preživljavanja jajnih ćelija nakon odmrzavanja je 80%. Kompletan postupak dobijanja, zamrzavanja i čuvanja jajnih ćelija se prema najvišim standardima i najsavremenijom tehnologijom radi u bolnici Genesis.

Trebaju li muškarci da testiraju svoju plodnost

– Naročito ako su imali ili boluju od nekih bolesti – oboljenje štitne žlezde, dijabetes, autoimune bolesti, povrede ili operacije testisa, česta RTG snimanja, ako su profesionalni sportisti (naročito ako su koristili steroide) te imali zauške nakon ulaska u pubertet i drugo.

Najosnovnija analiza je provera spermograma (ukazuje na broj, pokretjivost i morfologiju spermatozoida), a po potrebi i njima može dodatno da se traži ispitivanje hormona, kao i druga dopunska dijagnostika, zaključuje doktorka Božana Stepanov.

Dodatne informacije o proceni ovarijalnog potencijala možete da dobijete pozivom na 021 382 8887, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uruša Predića 4 u Novom Sadu. 

3 коментара

    Sandra Stosic says:

    Poatovani, decko i ja pokusavano da zatrudnimo pa mozda od februara onako intenzivnije. Znam da je mozda rano preudicirati da je tesjo zatrudneti ali bi voleli da se testiramo. Ja punik uskoro 33 godine on ima 26. Zanima me sta bi trebalo da odradimo od testova i kolika je cena istih.

      Genesis tim says:

      Poštovana gđo Stošić, ukoliko želite oboje da uradite analize, na raspolaganju Vam je mejl bolnica@genesis.rs ili kontakt telefon 021 382 8887 gde možete da dobijete informacije o terminima, potrebnim analizama i cenama. Sve analize možete da uradite takođe kod nas, ukoliko tako želite. Hvala Vam najlepše na interesovanju i na poverenju.

    Vladimir says:

    Postovani ja imam 38 a moja draga 47 hi pokusavamo da ostane u drugom stanju,Pitamvas sta je potrebno uraditi od testova I koja je Cena I Dali je moguce da zatrudni Hvala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *