Kada ste poslednji put pregledale grudi?

Kada ste poslednji put pregledale grudi?

Važno je da izdvojimo vreme za preventivne preglede grudi. Na taj način bolest može da se dijagnostikuje na vreme i poveća stepen izlečenja, koji je u tom slučaju oko 90 odsto. Pa ipak, rak dojke je i dalje prva na listi bolesti koja ugrožava zdravlje i život žena, i koja se kod nas i dalje kasno otkriva. Pregled grudi mnogima je i dalje manje važan, ili deluje previše strašno.

pregledi grudi

O karcinomu dojke, rizičnim grupama i, između ostalog, preventivi i lečenju razgovaramo sa našim stručnjakom prof. dr Viktorijom Vučaj Ćirilović, specijalistom radiologije, supspecijalistom onkologije, saradnicom bolnice Genesis.

Pregled grudi- odlazak kod lekara

-I dalje predstavlja veliki problem koji dovodi do toga da se razne bolesti, pa i one najteže otkrivaju u kasnijim stadijumima. Izgovori tipa “nije mi ništa”,”bolje da ne znam” … su rečenice koje mi lekari, nažalost često čujemo, navodi dr Vučaj Ćirilović.

Ona ističe da je u kasnom stadijumu otkirivanja, bolest znatno komplikovanija te se gubi onaj važan period kada pacijentu može da se pomogne uz pravovremeni pregled grudi, odnosno da se postigne i izlečenje. Tu je naša uloga najveća, da objasnimo značaj preventivnih pregleda, kaže doktorka.

I mlade devojke oboljevaju

Pregled grudi podrazumeva ultrazvučni pregled nakon 30-te godine, i on se u slučaju urednog nalaza ponavlja jednom godišnje. Prva bazna mamografija se radi nakon 40-te godine i ponavlja se svake druge godine.  Ako se nalaz mamografije sledeći pokaže kao zabrinjavajući, sledeći korak je biopsija, analiza tkiva, tokom koje se utvrđuje da li je reč o malignoj promeni.

pregledi grudi– To je ono što je po algoritmu i preporukama, ali nažalost, u praksi to i nije tako, te se poodmakli karcinomi otkrivaju i danas vrlo često. Ono što posebno brine je sve veći broj žena pre 30-te koje obolevaju od karcinoma dojke, upozorava naša sagovornica.

Zato ona smatra da bi na nivou primarne zdravstvene zaštite, u okviru godišnjih ginekoloških pregleda, koje obezbeđuje RFZO, trebalo obezbediti i UZ preglede dojki bar jednom u dve godine u starosnoj kategoriji između 25-35.

– Nakon menstruacije svaka devojka bi trebala da se samopregleda i do tridesete godine uradi ultrazvučni pregled dojki, dok bi prvu mamografiju trebalo da uradi do 40 godine života. One koje imaju pozitivnu porodičnu anamnezu treba da dođu na prvi pregled već sa dvadeset godina, savetuje doktorka.

Poverenje pacijenta je najvažnije

Saznanje da boluju od raka kod ljudi izaziva šok, očajanje i neretko pomisao na najgore. Imamo i često tu opštu priču da su doktori distancirani, rezervisani.  Šta je ključ dobrog odnosa lekar-pacijent, posebno kada je reč o oblasti kojom se bavi pitamo našu doktorku:

-Onkologija, posao kojim se bavim, svakodnevno podrazumeva kontakt sa pacijentima kojima ponekad treba da saopštite da imaju rak, što gotovo uvek izaziva šok, očajanje i neretko pomisao na kraj. To su situacije u kojima nama, lekarima nikad nije lako, nikada se na to ne naviknemo, to je uvek teško. Ali današnja medicina je na takvom stepenu razvoja da uvek postoji nada. Radujemo se svakoj narednoj kontroli kada je bolest stabilna ili u fazi povlačenja, kaže doktorka. Ističe da je poverenje između pacijenta i lekara jedna od najvažnijih stvari toj  zajedničkoj borbi.

Budućnost lečenja tumora

U kom pravcu će ići lečenje u onkologiji i šta nam to donosi budućnost doktorka nam kaže:

Razvoj biološke terapije i raznih vrsta genetskih testiranja dovodi do toga da se razne onkološke bolesti danas dobro tretiraju, odnosno prevode u hronične bolesti sa vrlo velikim stepenom preživljavanja.

pregledi grudi prva mamografija

Kako bi ohrabrila žene i ukazala na značaj redovnih pregleda, novinarka Sandra Zekić o svojoj prvoj mamografiji paralelno je radila i novinarsku priču.

Zbog svega navedenog, doktorka savetuje preventivne preglede, kada smo zdravi, kada mislimo da nam ništa ne fali”.  Oni služe da takvi zdravi i ostanemo, da i kada se nešto otkrije bude u prvoj fazi bolesti, kada je lečenje znatno jednostavnije, traje kraće i ishod je značajno bolji.

Prvi korak ka pobedi raka – PREVENCIJA!

– Današnje vreme je teško, zahvatila nas je pandemija  virusom i kako kaže proslavljeni i čuveni pisac Ivo Andrić: “dok bolest vlada u nekom mestu, ne idite tamo, jer se možete zaraziti, a ako ste u mestu gde vlada bolest ne idite iz tog mesta jer možete zaraziti druge!”

To nam je takođe pomoglo da uvidimo i šta je stvarno važno, poput zdravlja i redovnih pregleda čiju snagu često zanemarujemo. Uz poštovanje svih epidemioloških mera, pregledajte se i zapišite sebi u kalendar, jedan dan u godini može da Vam promeni sve, poručuje prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović.

Sve informacije u vezi sa terminima ultrazvučnog pregleda grudi i mamografije kod prof.dr Viktorije Vučaj Ćirilović dostupne su Vam na broj telefona + 381 21 382 8887. Ukoliko imate pitanje u vezi sa temom, pišite nam na bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *