Inicijativa Genesis tima – Besplatno zamrzavanje i čuvanje embriona za parove u Nacionalnom programu BMPO

Inicijativa Genesis tima – Besplatno zamrzavanje i čuvanje embriona za parove u Nacionalnom programu BMPO

Za parove koji su se opredelili da postupak BMPO o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) realizuju u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis Novi Sad, obezbedili smo besplatno zamrzavanje i čuvanje na period od 12 meseci preostalog broja embriona nakon postupka embriotransfera, sve do momenta proširenja Ugovora sa državom u vezi sa zamrzavanjem.

Takvu odluku Genesis tim je doneo na Kolegijumu 20. juna, u želji da ni jedan par, koji je za realizaciju procesa vantelesne oplodnje ukazao poverenje našoj bolnici, ne bude uskraćen za tako bitnu mogućnost.

Parovi u Srbiji, koji počevši od 15. juna uđu u proces vantelesne oplodnje moći će da „višak“ embriona zamrznu o trošku države. Takva praksa po prvi put se uvodi u Srbiju, a od velikog je značaja jer omogućava da žene imaju više pokušaja vantelesne oplodnje, a da pri tome ne moraju da prolaze svaki put hormonsku terapiju.

Ipak, to će za sada moći samo da se realizuje šest državnih bolnica u Srbiji, dok privatne zdravstvene ustanove, koje imaju potpisane ugovore sa RFZO, moraju prvo da prođu Komisiju za nove tehnologije Ministarstva zdravlja, pa da potpišu Aneks o pružanju usluge zamrzavanja.

– Činjenica je da će do momenta potpisivanja Aneksa osnovnog ugovora sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje proći bar još dve do tri nedelje.

Smatramo da je važno da ponudimo svim parovima koji preko Nacionalnog programa budu radili postupak BMPO, a posle embriotransfera im preostanu embrioni za zamrzavanje i čuvanje, da mogu da ih sačuvaju u našoj ustanovi bez troška, sve do momenta zaključenja Aneksa sa državom.

Odluku o tome kome će da ukažu svoje poverenje za realizaciju vantelesne oplodnje parovi donose na osnovu brojnih važnih parametara, a na ovaj način želimo da pokažemo da su odlučili dobro i da je nama bitno da dobiju sve usluge koje im pripadaju, navela je dr Zorica Crnograc, šefica Tima za VTO i vlasnica Specijalne ginekološke bolnice Genesis.

Specijalna ginekološka bolnica Genesis od 2009. godine učestvuje u Nacionalnom programu vantelesne oplodnje koji finansira Fond za zdravstveno osiguranje Srbije.

U okviru tog Programa Genesis je po upešnosti zabeležio izvanredne rezultate i ostvarene trudnoće. Ove godine bolnici je odobrena kvota za trećinu viša u odnosu na 2017. godinu.

Uspešnost postupka vantelesne oplodnje u SGB „Genesis“ je u rasponu od 50 do 71,42 %. 

Sve o procesu krioprezervacije možete da saznate u ovom tekstu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *