Ginekološki pregled jednom godišnje spasava živote- iskoristite snagu preventive na vreme

Ginekološki pregled jednom godišnje spasava živote- iskoristite snagu preventive na vreme

– Imala sam 24 godine kada mi je dijagnostikovana cista na jajnicima. Doktor mi je rekao da to nije ništa strašno, ali da je veoma važno da idem redovno na ginekološki pregled, jednom godišnje. I ja sam to ozbiljno shvatila. Ni jedan nisam propustila.

U 46- oj godini doživela sam moždani udar i pokretljivost mi je bila smanjena. Ali čak ni tada nisam izostajala sa redovnog ginekološkog pregleda, kaže Milva Franulović, penzionerka iz Novog Sada.

Nažalost, statistika pokazuje da su žene poput Malve malobrojne. Tek deset odsto starijih od 15 godina iskoristilo je svoje pravo i obavilo preventivni pregled, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ništa me ne boli, zašto bih išla kod ginekologa. Ima vremena za to, ići ću kada bude trebalo, rečenice su koje najčešće čujemo, izgovaramo kada je u pitanju redovna godišnja kontrola kod ginekologa. A kada zapravo treba?

Kod ginekologa pre pojave bolova

– Zahvaljujući tome što sam svega jednom godišnje izdvajala vreme da uradim ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test i analize briseva, sve promene smo uočavali na vreme. Izbegla sam brojne probleme koji se vrlo lako izrode iz tih promena, mnogo puta sam to imala prilike da vidim, ističe Milva.

Ako čekate bol, to može da znači da ćete se već suočiti sa posledicama, a da vam je na raspolaganju mnogo manje opcija za njihovo uspešno prevazilaženje.

Redovan kontrolni pregled može da pruži puno dragocenih informacija od značaja za reproduktivno zdravlje, kao i za opšte zdravlje žene i to pravovremeno, čime se značajno povećava verovatnoća da se potencijalni problem predupredi ili čak u potpunosti sanira.

Mame, ćerke i bake- zajedno na preglede

Prvi preventivni ginekološki pregled trebalo bi uraditi nakon stupanja u seksualne odnose. Ginekologa je posle toga dovoljno posetiti jednom godišnje. Samo u slučajevima kada postoji od ranije poznata patologija: problemi sa ginekološkim organima poput ciste na jajniku, ranice na grliću, miom, polip endometrijuma, endometrioza, preglede treba planirati češće, u zavisnosti od patološkog stanja koje je prethodilo pregledu, a prema preporuci vašeg lekara..

Kada je reč o periodu, preporuka je da to bude nekoliko dana nakon što vam prođe menstruacija. Pre pregleda 24 časa ne biste trebali da imate seksualni odnos, a prilikom tuširanja koristite blage sapune i izbegavajte kreme i druga sredstva za negu u blizini intimne regije, jer njihova upotreba može da utiče na rezultate testova.

Kada postanu mame mnoge žene, zbog dinamike koju ta uloga nosi, odlažu redovan ginekološki pregled.

Takođe, gotovo da je uobičajen manir da po završetku perioda rađanja žene zrele dobi ne izdvajaju dovoljno vremena za brigu o zdravlju.

Upravo je to period kada najveći broj patoloških stanja i malignih bolesti pokaže svoju najveću učestalost, te je neophodno izdvojiti 15 minuta jednom godišnje kako bi se obavio rutinski ginekološki pregled.

Bolne menstruacije takođe mogu ukazati na brojna patološka stanja u vezi sa reproduktivnim organima i da budu povod za kontrolni ginekološki pregled.

Volite sebe, ne zanemarujte zdravlje

Ako govorimo samo o raku grlića materice, to je bolest koja može da se otkrije na vreme i spreči. A ipak, u našoj zemlji svakog dana četiri žene obole i jedna umre od te vrste kancera.

Od trenutka dobijanja infekcije, pa do razvoja raka grlića materice protekne od osam do deset godina. Da bi se na vreme otkrile promene koje mogu da ukažu na mogući razvoj te bolesti, dovoljni su jedan ginekološki pregled godišnje, PAPA test i kolposkopija. 

Tačnost PAPA testa 83 odsto, a da je udružen sa kolposkopijom pouzdan čak 99 odsto.

– Mnoge žene ne shvataju koliko je redovna kontrola važna, nisu, svesne njene snage. Koliko zapravo taj pregled “radi za nas”. Ja uskoro punim 53 godine, u invalidskoj penziji sam, mirna što sam uradila sve što je do mene, sve na vreme.

Odreagovali smo u pravom momentu i procenili kada je najbolje da se operišem i time sprečim, sigurna sam, brojne loše posledice, kaže Milva i dodaje koliko mirnije sada uživa u penzionerskim danima. Trudi se da bude aktivna, druži se, ide u pozorište, a svim ženama poručuje:

Volite sebe! Pregled jednom godišnje nije velika obaveza, ali je dobit neprocenjiva.

Sve informacije o akcijama koje trenutno imamo, sa ciljem da promovišemo zdrav životni stil i redovne kontrole, možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *