Ginekologija dece i adolescenata: kada je „pravo“ vreme za prvu posetu?

Ginekologija dece i adolescenata: kada je „pravo“ vreme za prvu posetu?

Stopa trudnoća kod adolescentkinja u Srbiji jedna je od najviših u Evropi i iznosi 50 od 1.000 devojaka starosti od 15 do 19 godina u jednoj kalendarskoj godini. Svaka sedamnaesta tinejdžerka koja ima stabilnu vezu koristi kontracepciju, dok su istovremeno sve češće ciste i tumori jajnika upravo kod njih, pokazuju najnovija istraživanja. Razgovor o seksu, polnim bolestima, kontracepciji, poseti ginekologu sa decom za većinu roditelja je i dalje tabu tema.

Intimni svet devojčica i adolescentkinja je polje medicine koja poslednjih godina zaokuplja veliku pažnju ginekologa u svetu. Dečju ginekologiju odlikuju specifičnosti, koje zahtevaju poseban tretman i blagovremeno reagovanje, da ne bi kasnije došlo do neželjenih situacija.

Tom problemu se na našim prostorima ne posvećuje dovoljno pažnje. I dalje je to vezano samo za određene ustanove poput „Genesisa“ i mali broj ginekologa se bavi tom problematikom, smatra naš stručnjak dr Božana Stepanov, specijalista ginekologije i akušerstva i načelnica Specijalističke konsultativne službe.

– Vrlo je važno da se posveti više pažnje toj oblasti, da se omogući bolja edukacija i saradnja ginekologa s pedijatrima, psiholozima, dečijim hirurzima, endokrinolozima, genetičarima i ostalim specijalistima, naglašava Stepanov.

Koji su najčešći ginekološki problemi u dečjem uzrastu?

Prema rečima doktorke Stepanov, infekcije genitalnih ili mokraćnih puteva ne predstavljaju veliki problem u dijagnostici i terapji dečjeg uzrasta. Međutim, ginekolozi često se susreću s vrlo ozbiljnim problemima, kao što su rani ili zakasneli pubertet, praćen hormonskim disbalansima, poput poremećaja rada štitne žlezde, nadbubrežnih žlezda, dijabetesom, koji su često vezani za nepravilnu ishranu, naročito kod izrazito gojazne dece. Zatim ispoljavanje raznih genetskih poremećaja i sindroma a što zahteva vrlo detaljnu dijagnostiku i timski rad sa već spomenutim specijalnostima, uz naravno, stalno prisutnu podršku i saradnju roditelja.

Dismenoreja, ili bolna menstruacija?

– Najčešće je uzrok u povećanoj osetljivosti tkiva materice na prostaglandine, koji izazivanju grčenje mišića materice, što stvara neprijatnu bolnost, uglavnom prvog-drugog dana menstuacije. Terapija podrazumeva davanje lekova protiv bolova, uz savet o laganoj ishrani, regulaciji stolice i umerenoj fizičkoj aktivnosti.

Kod adolescentkinja, naročito devojaka koje imaju seksulane odnose, i koje su zdrave i bez posebnih kontraindikacija, kao odlična terapija jesu hormonske kontraceptivne pilule, koje kao pozitivan nusefekat pored kontracepcije imaju i smanjivanje i eliminaciju  bola pri menstruaciji, smanjivanje krvarenja po obimu i dužini trajanja.

Kako održavati intimnu higijenju?

U dečjem uzrastu je najbolje koristiti vodu uz blage sapune prilagođene deci, pošto su dečja koža i sluznice  mnogo osetljivije i podložnije infekcijama i narušavanju fiziološke ravnoteže, savetuje doktorka Stepanov.

Prva poseta ginekologu?

Pravo vreme za posetu ginekologu u dečjem i adolescentnom uzrastu nije definisano,  pojašnjava doktorka i dodaje da to zavisi od mnogih faktora, kao  što su fizički razvoj deteta tj. postojanje znakova pubertetskog razvoja, kao i postojanje određenih tegoba u vezi sa reproduktivnim i mokraćnim sistemom.

Međutim,  ona ponavlja da je važno da u tom uzrastu mlade devojke počnu već da dobijaju osnovna znanja o svom reproduktivnom zdravlju.

Kako izgleda pregled kod devojčica i da li je bolan?

– Ginekološki pregled devojčica ne izgleda kao pregled odraslih žena i potrebno je da bude sveden na minimum koji je neophodan za postavljanje dijagnoze. Najčešće se svodi na inspekciju i osnovni fizički pregled spoljnih genitalija deteta, ultarzvučni pregled, eventualno uzimanje briseva i vaginalna ispiranja uz upotrebu instrumenata koji su namenjeni za dečiji uzrast. U „Genesisu“ se toj temi posvećuje posebna pažnja, te je ceo tim lekara i sestara posebno obučen za takve vrste pregleda, ističe  doktorka Stepanov.

Pričajte sa svojom decom

Jako je bitno naučiti dete u najranijem uzrastu i ponašanju u toaletu, pravilnom brisanju nakon obavljanja nužde, pranju ruku, važnosti da koristi svoje peškire, četkicu za zube i ostali pribor za ličnu higijenu.

– Stariju decu je potrebno edukovati o mogućnostima i načinima širenja raznih bolesti i kako ih sprečiti, a u adolescentnom periodu edukovati mlade o fiziologiji, higijeni, oboljenjima reproduktivnih organa, seksualno prenosivim bolestima i seksualnom ponašanju, kontracepciji, trudnoći, ističe naš stručnjak.

Sve dodatne informacije o ginekologiji dece i adolescentata, kao i o slobodnim terminima za te vrste pregleda možete dobiti na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u Uroša Predića 4, u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *