Genetsko testiranje ćelija, embriona i materice- budućnost lečenja steriliteta

Genetsko testiranje ćelija, embriona i materice- budućnost lečenja steriliteta

Kako je sve veći broj parova sa različitim problemima koji ih sprečavaju da samostalno dobiju decu, naša istraživanja idu u sve sitnije detalje, gde na kraju dolazimo do same genetike: genetsko testiranje ćelija- jajnih ćelija, spermatozoida, ćelija materice, embriona tema su našeg interesovanja.

Upravo zato smo u prilici da tokom samog postupka vantelesne oplodnje nudimo razne opcije parovima, kako bismo došli do srži problema i rešili ga.

Žene se rađaju sa ograničenim brojem jajnih ćelija, koji sa godinama opada. Kako broj, tako i kvalitet. Ali to nikako ne znači da i u određenim godinama ne može da se dobije dobra, zrela i zdrava jajna ćelija.

Situacija kod muškaraca je ipak malo drugačija. Oni spermatozoide stvaraju ciklično, tokom celog života, ali i oni takođe moraju da misle na kvalitet spermatozoida koje stvaraju, ističe Jovana Markovski, diplomirani biolog, master molekurane biologije i embriolog u Genesis timu. Ona dodaje da je genetsko testiranje, embriona i materice budućnost lečenja steriliteta.

Genetsko testiranje – put za odgovorno planiranje porodice

Iz tog razloga Genesis u saradnji sa najreferentnijom španskom genetskom laboratorijom Igenomix nudi genetsko testiranje koje je posle kvalitetne dijagnostike steriliteta, najznačajni saveznik koji može da pruži dragocene informacije o uzrocima neuspeha začeća, kao i da pomogne u  dobijanju zdravog potomstva.

Genetsko testiranje– Jedan od problema sa kojim se susrećemo je da parovi često dobiju izuzetno lepe, kvalitetne embrione, „školski lepe primere“ kako ih često zovemo, ali do trudnoće ne dolazi. I još jednom, vraćamo se na genetiku ćelija, ovaj put ćelija materice i dolazimo do ERA testa, navodi Markovski.

Šta je ERA test?

Kako kaže Markovski, njime se određuje genetska receptivnost, odnosno, prijemčivost endometrijuma (sloja u materici za koji se embrion(i)) implantiraju. Tim testom se utvrđuje dan i vreme kada treba individualno, kod svake žene, da se „plasira“ embrion.

– Test je pokazao da 24% pacijentkinja nije receptivno prema protokolima, odnosno vraćanju embriona 3. ili 5. dana nakon aspiracije (sakupljanja) jajnih ćelijai fertilizacije. Test se radi analizom uzorka endometrijuma, a rezultati se dobijaju u roku od dve do tri nedelje.

ERA test služi da proceni fazu endometrijuma i da odredi da li je on, u momentu kada je rađena biopsija, pokazao receptivni ili ne-receptivni genetički profil, te nam omogućava da za svaku pacijentkinju pronađemo personalizovani implantacioni prostor, pojašnjava naš stručnjak.

Taj test, prema kliničkim ispitivanjima, povećava uspešnost VTO za 25%, kod pacijentkinja svih starosnih grupa, koje su imale jedan ili više neuspelih postupaka VTO i imaju problem sa implantacijom – usađivanjem embriona u telo materice. U slučaju da ERA test pokaže pomeranje vremena receptivnosti, tada se sam embriotransfer vrši u drugim terminima, najpogodnijim za svaku pacijentkinju posebno.

Kako smanjiti rizik od spontanog pobačaja?

Genetsko testiranje budućnost lečenja sterliliteta-Genetske anomalije su čest uzrok ranih spontanih poremećaja u prvom tromesečju trudnoće. Ove metode nam pomažu da sprečimo i takve gubitke. PGS ili preimplantacioni genetski skrining hromozomskih anomalija nam omogućava da pre implantacije embriona analiziramo svih 24 hromozoma i identifikujemo zdrav embrion koji će se upotrebiti u IVF tretmanu, kaže Markovski.

Indikacije za obavljanje PGS-a su: strosna dob majke, ponovljeni pobačaji, prethodna začeća sa hromozomskim poremećajima, neuspešna implantacija kao i neplodnost muškog faktora.

Većina abnormalnih embriona pod mikroskopom ne može sa sigurnošću da se razlikuje od zdravih embriona i zato samo izgled embriona, kao kriterijum u detekciji genetskih anomalija, ne može da se koristi. Uz pomoć PGS testa može znatno da se poveća uspešnost VTO tretmana, pogotovo ako i uključimo i ERA test, ističe Markovski.

Prevencija naslednih bolesti

Ali problemi za neke parove koji ne uspevaju samostalno da ostavre začeće ne staju tu. Reč je o onima koji imaju povećan rizik od nasledne bolesti i PGD test – preimplantaciona genetska dijagnostika poremećaja pojedinačnih gena, ovde igra veliku ulogu.

– PGD je rana genetska dijagnostika embriona dobijenog IVF metodom, pre njegovog prenošenja u matericu. Taj test podstiče zdravu trudnoću i sprečava rizik od prenošenja poremećaja pojedinačnih gena, što je veoma važno kada se sumnja na određenu bolest ili kada se zna da je jedan od potencijalnih roditelja nosilac, odnosno, prenosilac mutiranog gena

PGD test je namenjen parovima koji lično ili čak porodično imaju visok rizik od mutiranih gena, gde ubrajamo: cističnu fibrozu, mišićnu distrofiju, hemofiliju, spinalnu mišićnu atrofiju, Hantingtonovu bolest i mnoge druge, navodi naša sagovornica.

Genetska testiranjaTaj test je 98% pouzdan i naš rukovodeći tim, na čelu sa našim senior embriologom Balyi Balaszem, analizira svaki rezultat, čime se omogućava transfer normalnih, zdravih embriona i samim tim dobijanjem zdravog potomstva.

Muški sterilitet

Prema rečima Markovski, brojnost spermatozoida ne znači i kvalitet.  Iz tog razloga naša bolnica nudi opciju testiranja kvaliteta spermatozoida – SAT test.

– SAT testom se utvrđuje da li je genetika spermatozoida dobra, ili je DNK unutar glave spermatozoida (gde se DNK spermatozoida nalazi), fragmentisana, te bez obzira na brojnost ne može da dođe do oplodnje jajne ćelije i nastanka kvalitetnog embriona koji bi se implantirao u matericu.

U Srbiji je genetsko testiranje i dalje o trošku pacijenata, osim PGD testa koje pokriva zdravstveno osiguranje kod parova koji već imaju bolesno dete uzrokovano mutacijom na određenom genu. Deo zalaganja dr Crnogorac je da se omogući parovima, pored pomenutog testa, da još ERA i PGS test budu na teret RFZO.

Svaki par za nas je poseban

– Sterilitet, kao i svaka bolest, ima svoj lek. Upravo iz tog razloga, VTO tim SGB Genesis-a, na čelu sa dr Crnogorac, svakodnevno se hvata u koštac sa novim izazovima iz kojih učimo, nalazimo rešenja i optimizujemo plan lečenja za svaki par posebno, zato što je svaki par za nas poseban, navodi Jovana.

– Želim da naši pacijenti znaju da smo tu za njih, da imamo odgovore na njihova pitanja, rešenja za njihove probleme i da se borimo za zajedno sa njima.  Kod nas, parovi nisu samo broj, statistika, nego ljudi sa problemom koji se trudimo da rešimo zajedničkim snagama, zaključuje naš stručnjak.

Sve o orginalnom Genesis konceptu VTO, kao i našim genetskim testovima možete da saznate pozivom na broj telefona 021 382 8887, putem mejla bolnice bolnica@genesis.rs, ili lično, u Ulici Uroša Predića 4, u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *