Fibrocistične promene na dojkama- bezazlen ili opravdan razlog za strah

Fibrocistične promene na dojkama- bezazlen ili opravdan razlog za strah

Bol u dojkama oseća oko 66% žena, a češći je kod onih koje se bliže menopauzi. Međutim, iako je nekad to toliko nepodnošljivo i kod žena može da pobudi strah da je reč o raku, najčešće dijagnoza može da bude potpuno bezazlena.

Ipak, to ne znači da ne bi trebalo barem jednom u godinu dana da tražite od svog radiologa  da vam uradi detaljan pregled grudi, ističe prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović, radiolog i konsultant  Specijalne ginekološke bolnice „Genesis“ Novi Sad.

Kada bol treba da nas zabrine?

– Bol u dojkama se naziva mastopatija. Najčeće se javlja obostrano ili u jednoj dojci, može da bude od vrlo slabog intenziteta do vrlo jakog i neprijatnog, koji ženu onemogućava u svakodnevnim aktivnostima.

Takvi bolovi koji se javljaju neposredno pred menstrualni ciklus i prolaze nakon njega obično su izazvani blagim hormonskim disbalansom i ne predstavljaju ozbiljan medicinski problem. Vrlo je važno istaći da je najveći strah u ovakvim stanjima pomisao ’imam rak’, ali u najvećem broju slučajeva ’rak’ne boli, objašnjava dr Vučaj Ćirilović.

Ona dodaje da postoje stanja u dojkama na koja treba da se obrati posebna pažnja: bolovi u sklopu mastitisa- upala tkiva dojki koja može da bude i u sklopu malignog oboljenja, nakon traume-udarca u dojku, bolovi u sklopu palpatorne promene u dojci, kao i kod upaljenih cista.

Na sreću preko 90% promena u dojkama su u ovim slučajevima su dobroćudne, prate se i ne prelaze u rak. Kod žena kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza, uz nalaz ćelijske atipije, povećan je rizik za nastanak karcinoma dojke na 20% u sledećih 15 godina, kaže doktorka.

Sve što niste znali o cistama, a trebalo bi

Jedna od najčešćih vrsta dobroćudnih izraslina su svakako ciste na dojkama. Pojavljuju se bez ikakvih simptoma, pa se otkriju slučajno, prilikom redovnog ultrazvučnog pregleda. Uglavnom su bezazlene i prolaze spontano, ali ima i onih koje zahtevaju lečenje (punkcija ciste pod kontrolom UZ-evakuacija sadržaja i trenutni „nestanak“ iste) .

Uzrok – uticaj hormona

Tkivo dojke je veoma osetljivo na uticaj polnih hormona koje luče jajnici. Njihov nivo u reproduktivnom dobu varira u toku meseca. Kada neki delovi tkiva dojke ne uspeju da na odgovarajući način isprate hormonski disbalans, dolazi do poremećaja unutar njega i razvoja lokalnog otoka.

Delovi kanalića dojki bivaju prošireni i vezivno tkivo se taloži, šta na kraju rezultira pojavom „ploča“ i „grudvi“. Pomene na grudima su najčešće locirane ispod areole ili oko nje, kao i spoljašnjim gornjim kvadrantima dojke. Najčešće su bolne, a naročito su izražene pred menstruaciju, pojašnjava dr Vučaj-Ćirilović.

Kod koga se javljaju?

Statistički podaci pokazuju da svaka četrnaesta žena ima taj problem, a u više od 50% slučajeva ciste se javljaju u većem broju i ukoliko nestanu javljaju se ponovo. Najveći broj žena ima ciste u reproduktivnom periodu, nakon 30 godina starosti, mada je moguća njihova pojava bilo kada tokom života. Veličina varira od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Lečenje i tretman

Većina cista ne zahteva poseban tretman. Kada se jednom utvrdi njihovo postojanje, najčešće se samo prati njihov razvoj, redovnim kontrolnim pregledima – ultrazvučni pregled na svakih godinu dana i kod žena preko 40 godina mamografija na dve godine. U određenim indikacijama savetuje se i magnetno rezonanta mamografija (MR).

– U slučajevima izraženih promena na ultrazvučnom pregledu, koja pored cista podrazumeva i postojanje  izrazito nehomogene regije u određenom delu dojke, ponekad je potrebno da se uradi i biopsija te regije i u tom slučaju dobijamo najtačniju dijagnozu- patohistološku dijagnozu (PH).

Prema najnovijim preporukama promene koje nemaju ćelijsku atipiju prate se kombinacijom određenih pregleda (UZ, mamografija i MR mamografija), u određenom vremenskom periodu, po preporuci radiologa, dok se promene sa ćelijskom atipijom hiruški ekstirpiraju, navodi dr Vučaj Ćirilović.

Promene životnih navika

Iako je pojavu cista ponekad nemoguće sprečiti, najboljeg saveznika u preventivi i ublažavanju tegoba koje one mogu izazvati, kako kaže doktorka, imamo u promeni određenih životnih navika.

-Tu se prvenstveno misli na korigovanje navika u ishrani, te se ženama preporučuje ishrana bogata voćem i povrćem. Alkohol i napitke bogate kofeinom najbolje je zamenuti prirodnim čajevima, a veći unos vitamina C i E, vitamina B6, omega – 3 masnih kiselina može da pomogne ženama koje usled pojave cisti suočavaju sa neugodnim bolovima u dojkama.

Preporučuje se umerena fizička aktivnost, kao i nošenje čvrstih grudnjaka, zaključuje prof. dr Viktorija Vučaj Ćirilović iz Specijalne ginekološke bolnice „Genesis.“

Ciste mogu da se nađu u jednoj, ili u obe dojke. Evo simptoma koji ukazuju na njih:

Do kraja oktobra cena ultrazvučnog pregleda dojki je 3.000 dinara. Sve informacije o akciji kao i o slobodnim terminima možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4.

2 коментара

    dusanka todorovic says:

    da li svaka
    fibrozna cista ili izraslina koju napipa hirurg pod rukom a radiolog na mamografiji nije siguran u vrstu ili strukturu tkiva izrasline ispod bradavice dojke vel,1 cm znaci da magnetna rezonanca neophodna pozdrav i cekamas odgovor na v

      Genesis tim says:

      Poštovana gđo Todorović, ukoliko se na osnovu mamografije ne dođe do jasne dijagnoze, uvek i prvo se radi ultrazvuk kao dopuna mamografiji, da se vidi da li se radi o tkivu dojke, solidnoj ili cističnoj leziji. Ukoliko je promena solidna i sumnjiva, radi se cor biopsija.
      Ukoliko se radi o cisti, u odredjenim indikacijama radi se punkcija ili se cista redovno ultrazvučno prati.
      MR mamografija ima vrlo uske indikacije. Naš odgovor je, naravno, vrlo okviran i preliminaran, jer je za potpun stav potreban značano precizniji uvid u sve podatke. Hvala Vam na pitanju. Za sve dodatne neodumice prof. Vučaj Vam je na raspolaganju putem mejla bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *