ERA- personalizovani test prijemčivosti endometrijuma: velika šansa za roditeljstvo

ERA- personalizovani test prijemčivosti endometrijuma: velika šansa za roditeljstvo

Parovi koji se bore sa sterilitetom znaju koliko je težak osećaj kada se proces vantelesne oplodnje završi neuspehom. Mnogi to iskustvo prolaze čak više puta, poput Nevene J. (36).

Pre nego što je upoznala dr Zoricu Crnogorac, koja joj je predložila da uradi ERA test, imala je osam neuspešnih vantelesnih oplodnji. U julu 2015. godine uradila je predmetni test i dobijen je nalaz P+5, a postupak je urađen u septembru iste godine. Maja je 2016. na svet donela prelepog dečaka.

– Moja sreća je bila beskrajna, žao mi je što pre nisam znala za ovaj test, sigurna sam da bih ranije doživela tu veliku sreću da postanem majka, ispričala je Nevena.

Dok se u Evropi o ERA testu edometrijalne prijemčivosti od skoro piše i govori, malo je poznato da se on u Srbiji primenjuje već četiri godine. Začetnik uvođenja te vrste testiranja u našoj zemlji je upravo Specijalna ginekološka bolnica Genesis Novi Sad. ERA test daje značajan doprinos u povećanju uspešnosti postupka vantelesne oplodnje.

Iza vas je nekoliko neuspešnih postupaka? ERA test je sledeći korak

Njime se određuje genetska receptivnost- prijemčivost endometrijuma, odnosno utvrđuje se dan i vreme kada treba individualno kod svake žene da se plasira embrion.

ERA testom je otkriveno da kod 27 odsto žena endometrijum nije spreman za prihvatanje embriona trećeg ili petog dana nakon uzimanja jajnih ćelija i fertilizacije, objašnjava dr Crnogorac, šefica Tima za vantelesnu oplodnju i vlasnica bolnice Genesis.

Ona dodaje da prema kliničkim ispitivanjima ERA test povećava za 25% uspešnost VTO kod pacijentkinja svih starosnih grupa koje su imale jedan ili više neuspešnih postupaka, kao i onih žena koje prvi put ulaze u proces lečenja steriliteta.

– Kombinacija ERA i PGS testa rezultira uspešnošću VTO tretmana i do 80 odsto. Deo mojih zalaganja je da ti testovi postanu dostupni u okviru zdravstvenog osiguranja, ističe dr Crnogorac.

Prednosti u odnosu na raniju praksu

Klasičan metod datiranja endomentrijuma zasnovan je na histološkim kriterijumima. Međutim, dokazano je da oni ne prave razliku između plodnih i neplodnih pacijentkinja i veoma su subjektivni, što znači da nemaju kliničku primenu.

– ERA test omogućava detekciju personalizovanog implantacionog prozora za svaku pacijentkinju, pre nego što ona počne sa potpomognutim tehnikma reprodukcije, kaže dr Crnogorac.

Kako se radi ERA test

Za dijagnostiku perceptilnosti endomentrijuma potrebna je biopsija sluznice sa dna materice, nakon odgovarajuće pripreme pacijentkinje hormonskim tabletama. Biopsija je relativno bezbolna i nije potrebna anestezija.

Uzet uzorak se šalje u laboratoriju u Valensiju, gde se radi genetska dijagnostika bioptata i određuje se njegova perceptilnost.

– Rezultati testa dobijaju se u roku od dve do tri nedelje. U slučaju da ERA test pokaže pomerenje vremena receptiptivnosti, tada se transfer blastociste i osmoćelijskog embriona obavlja u drugim terminina, pojašnjava dr Crnogorac.

Značajan saveznik na putu do potomstva

ERA test je razvila i patentirala čuvena španska genetska laboratorija „Igenomix“ sa nadaleko poznatim profesorom Karlosom Simonom, nakon više od deset godina istraživanja steriliteta.

2014. godine tim stručnjaka iz Valensije odabrao je Genesis da na prostoru Jugoistočne Evrope prva uvede ERA test, ali i druge neinvazivne prenatalne genetske testove, koji su važan saveznik na putu do zdravog potomstva, kao i samom VTO postupku.

–  Bolnica je već dugi niz godina sinonim za inovacije u Srbiji i regionu u oblasti humane reprodukcije, sa uspešnošću višom od 60 odsto. Tokom 12 godina koliko postojimo i pomno prateći s kakvim izazovima zapravo suočavamo zajedno sa parovima, sve češće smo uočavali da problem neuspeha VTO tretmana uzrukuju mutacije na nivou gena, poremećaji na nivou hromozoma, embriona, genetika prijemčivosti sluznice materice.

To je bio motiv da nadogradimo proces vantelesne oplodnje, te da na ove prostore prvi uvedemo najsavremenije genetske testove. Uspešnost postupka vantelesne oplodnje primenom ovih testova, povećava se i do 75 procenata, čak i u kategoriji u kojoj je to najveći izazov postići, kod žena starijih od 40 godina. Pomoću nekih od testova moguće je otkriti oko 15.000 mutacija i 600 genetskih poremećaja, zaključuje  dr  Zorica Crnogorac.

 

Ukoliko se tim testom postavi sumnja za hromozomske anomalije bebe, radi se rana amniocenteza od 15-16 nedelje trudnoće, koja je u tom slučaju u bolnici „Genesis“ besplatna.

Za sve dodatne informacije o ERA testu i ostalim najsavremenijim genetskim testovima koje možete da uradite u Genesisu, pozovite 021 549 444, 021 549 777, pišite nam na bolnica@genesis.rs ili nas posetite u Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *