MOJ STIL ŽIVOTA- DRAGANA KATIĆ: Zbog bolnog iskustva u porodici shvatila sam značaj prevencije

MOJ STIL ŽIVOTA- DRAGANA KATIĆ: Zbog bolnog iskustva u porodici shvatila sam značaj prevencije

Dragana Katić je prepoznatljivo lice malih ekrana više od tri decenije. Karijeru je započela davne 1986. godine na Radio televiziji Beograd, kada je prvi put stala pred kamere. Danas u domove širom regiona kao domaćin emisije „Nikad nije kasno“ na TV Prva, unosi nedeljom dobru energiju kroz tople priče o ljudima kojima je pružena šansa da prikažu svoj talenat u zrelim godinama.

Koja su njena dobra rešenja na svima poznate izazove, kao i preporuke na temu zdravlja u mesecu borbe protiv karcinoma dojke, tema je našeg razgovora sa njom.

Pobedite strah od pregleda

Moja majka je umrla od karcinoma dojke, jer nije, bez obzira na moje nagovore i mogućnosti, odlazila na redovne preglede. Plašila se. Vi nemojte. Prvi odlazak je mnogima težak, svakome iz svog razloga, ali kad se pregled završi i doktor vam kaže da je sve u redu, osećaj sreće je nemerljiv. Ne razmišljajte šta država nije ili jeste uradila. Pronađite način da sami to uradite za sebe, jer je vreme često u tim situacijama dragoceno.

Ona apeluje na sve žene da redovno idu na preglede i da iskoriste snagu prevencije.

Prevencija je najvažnija

– Zbog bolnog iskustva u porodici shvatila sam da je prevencija najvažnija. Jednom godišnje obavim sve kontrole za žene, pa i pregled grudi. Moje iskustvo pokazalo je da ne treba često menjati doktore. Ukažite poverenje jednom stručnjaku, koji će vam preporučiti dinamiku pregleda i odmah zakažite sledeći.

Mamografija se preporučuje na dve godine. Ukoliko želite da ispoštujete taj ritam, možete. Svaki dan ili svakog meseca odvojite po neki dinar i namenite samo za ovo i uspećete. Ja sam upravo to uradila, ali baš tako!

U profesiji je koja dosta stresna, kratki su rokovi, novi projekti. Pitali smo Draganu i kako se ona „bori“ sa stresom i raznim izazovima današnjice.

Treba slušati telo

– Naučila sam da slušam telo i trudim se da usporim kad osetim da sam umorna. San me vraća u život. Ako osetim nešto što mi je nepoznato, obratim se lekaru. Odmalena mi je usađena ta zdravstvena kultura, otkriva voditeljka.

Dragana savetuje sve da kada imaju problem ne trpe i ne drže to sebi, nego ako su u mogućnosti da zatraže pomoć stručnog lica.

– Bilo mi je teško dok sam prolazila kroz pojedine životne periode i tada sam zatražila pomoć psihijatra, jer smatra da je to sasvim OK. Uz razgovore sam se oslobodila gorkog ukusa života koji je bio posledica loših i teških momenta, priča Dragana.

Sa sinovima imam otvoren odnos

Ono čime se, pored uspešne karijere, posebno ponosi jesu njeni sinovi blizanci Boban i Bojan. Ističe da joj je u tom odnosu najvažniji otvoren i fer odnos i razgovor o svim problemima.

–  Ne postoji tema o kojoj nismo otvoreno pričali od malih nogu, bila ona o bolestima, devojkama, seksu ili nečem drugom. Oni su danas ljudi, imaju 21 godinu i imaju stavove o svim pitanjima.

Njihovo mišljenje je često suprotno od mog, ali smatram da treba da ga prožive i da ga, ukoliko je neophodno, samostalno promene, a ne pod mojim uticajem, smatra Dragana.

Sve polazi iz kuće, pa i zdrave navike

Mnoge devojke plašeći se gojenja, danas se izgladnjuju do granice da ozbiljno ugroze svoje zdravlje.

Poznata voditeljka smatra da u kreiranju zdravih navika kod mladih je i te kako presudna uloga roditelja i poručuje:

–  Najvažnije je na svom primeru pokazati šta se i kako se može biti zdrav i vitak. Odnos prema težini je i odnos prema zdravlju. Ako dete vidi da vi kao odrasla, starija osoba vežbate i vodite računa o sebi ono će vremenom da usvoji te navike.

Za dobar izgled zaslužna genetika

Dragana nikad nije krila svoje godine, ima 54 i navodi da je za njen mladalački izgled pre svega zaslužna genetika, ali i redovno vežbanje i zdrav način života.

–  Da vam telo dobro izgleda i bude negovano nije potreban veliki novac, već volja. Ako nemate novac za teretanu, možete da šetate, trčite i radite vežbe u kući. Ako hoćete da budete negovani, dovoljno je da imate jedno kvalitetno mleko za telo. Svakog dana cedimo voće, med je obavezan u većem delu godine i hrana koju spremam je bez zaprški i veštačkih začina, navodi Dragana.

Geslo kojim se vodi kroz život

Na kraju zanimalo nas je koja je to rečenica, moto kojim se vodi kroz svakodnevnicu, koja je podseti na osnovni izbor i skrivene snage, a što bi bila i njena poruka našim čitateljkama.

–  Svako jutro se zahvaljujem na svemu što imam. Znači, prvo vidite šta imate, pa tek onda šta nedostaje. I naravno, ne odustajte nikad!

Dodatne informacije o popustima koje imamo na preventivne preglede možete da dobijete pozivom na broj telefona 021 549 444, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *