Doc. dr sci med Goran Malenković o ESAGON programu- kontinuirana edukacija je obaveza svakog lekara

Doc. dr sci med Goran Malenković o ESAGON programu- kontinuirana edukacija je obaveza svakog lekara

Prestižni edukativni program Evropskog onkološkog Instituta iz Milana- ESAGON (European School of Abdomino-Pelvic Surgery in Gynecologic Oncology), posvećen problematici karcinoma jajnika i endometrijuma, njihovoj dijagnostici i terapiji, kao i najsavremenijim stavovima i tehnikama operativnog lečenja, svake godine okuplja lekare specijaliste ginekologije i akušerstva, subspecijaliste onkologije, sa bogatim profesionalnim i akademskim iskustvom.

Tokom čitave godine ESAGON ima internacionalni konkurs za narednu kalendarsku godinu, sa ciljem da što više stručnjaka usavrši svoja znanja i da naprave ozbiljne korake u rešavanju problema karcinoma. O kakvoj konkurenciji se radi govori podatak da je od 364 poslata CV- ja izabrano 16 polaznika za kalendarsku 2018-tu godinu.

Među njima je i Doc. dr sci med Goran Malenković, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista onkologije, saradnik bolnice Genesis.

 European Oncology Institute (IEO) je jedna od 5 referentnih ustanova na polju onkologije u svetu, pogotovo ginekološke onkologije, s obzirom na to da je matična kuća čuvenih autoriteta iz ove oblasti – prof dr Nicolete Colombo, koja predsedava brojnim stručnim telima koja donose vodiče za lečenje ginekoloških maligniteta i Dott Maggiona, svetski poznatog vrsnog hirurga sa kojim sam imao priliku da ulazim u operacionu salu i operišem, kaže docent Malenković.

Unapređenje teorije i prakse

Polaznici European School of Abdomino-Pelvic Surgery in Gynecologic Oncology – ESAGON su u obavezi da pohađaju teorijski deo edukacije sa testiranjem i da nakon toga provode pet nedelja u operacionoj sali European Oncology Institute -IEO sa timom ginekološko- onkološkog odeljenja. Poseban naglasak je stavljen na primenu novih znanja i operativnih tehnika u svrhu što kvalitetnijeg operativnog tretmana ginekoloških malignih oboljenja.

– European Oncology Institute (IEO) je referntni centar za celu Italiju i ESGO Center of Excellence u oblasti tretmana karcinoma jajnika, kao i karcinoma endometrijuma, tako da predstavlja najbolju bazu za sticanje znanja upravo iz ove dve oblasti.

Kako su polja mog stručnog interesovanja upravo karcinom jajnika i karcinom endometrijuma imao sam priliku da usavršim operativnu tehniku, ne samo kroz otvoreni hirurški pristup već i kroz laparoskopski pristup i upoznavanje sa radom na najsavremenijoj opremi uključujući i robotski sistem “Da Vinči”.

Genesis rame uz rame sa najsavremenijim svetskim centrima

Čak i najuspešniji lekari, ukoliko su predani svom poslu, ne propuštaju priliku za dodatno usavršavanje na kojem će, kroz praktičan rad i razmenu iskustava sa kolegama da nadograde stečena znanja i veštine. Na taj način ne bogate samo sopstvene biografije, nego i značajno doprinose rešavanju problema u oblastima kojima se bave.

– Dobrobit o stečenih teorijskih i pre svega praktičnih znajna i veština imaće svi onkološki pacijenti čijem lečenju sam svakodnevno posvećen. Mogu slobodno da kažem da će svi oni onkološki pacijenti koji nam ukažu poverenje da ih operativno tretiramo u sklopu Specijalne ginekološke bolnice Genesis biti operisani po najsavremenijim svetskim protokolima, identično kako se to sprovodi u Milanu i ostalim svetskim centrima, poručuje docent Malenković.

Ostavite odgovor