CORE biopsija: značaj u tretmanu karcinoma dojke

CORE biopsija: značaj u tretmanu karcinoma dojke

Što se ranije otkrije karcinom dojke, veće su šanse za izlečenje. Jedna od procedura koja može da pruži pravu sliku bolesti i na osnovu koje može da se planira dalji tretman pacijenta je i CORE biopsija.

Kako se ta metoda izvodi, kome se preporučuje i koji su još njeni benefiti u ranom otkrivanju i lečenju karcinoma dojke, saznajemo od našeg stručnjaka prof. dr Viktorije Vučaj Ćirilović, specijaliste radiologije, supspecijaliste onkologije.

Zašto je važna CORE biopsija

– U današnjem algoritmu dijagnostike i lečenja oboljenja dojke preko 70 odsto (i više) tumora dojke mora pre operacije da ima definisan PH status, hormonske receptore, HER 2 status i faktor rasta ki-67%, koji se dobijaju putem biopsije.

Zato je ta procedura od izuzetnog značaja, jer se na osnovu tih razultata planira tok i lečenje pacijentkinje, navodi doktorka.

Ona kaže da klinička dijagnostika koja se sastoji od pregleda, ultrazvuka, mamografije i eventualno magnetne rezonance, daje dijagnozu koja nije definitivna. To se postiže tek slanjem tkiva na patohistološku analizu.

– Danas je CORE biopsija široko usvojena procedura u svetu za sve pacijentkinje kod kojih nakon prethodne dijagnostike postoji sumnja na prisustvo karcinoma dojke.

Prednost takvog pristupa je što preoperativnim određivanjem histoloških i imunohistohemijskih karakteristika tumora mogu da se otkriju biološki agresivnije forme tumora koje će bolje da reaguju na hemoterapiju.

Kod tih pacijentkinja često se predlaže da lečenje otpočnu hemoterapijom, pre operacije, objašnjava doktorka.

Ona dodaje da u određenom postotku slučajeva ta metoda pokazuje i da operacija nije potrebna.

Indikacije za biopsiju mogu da budu različite: palpabilna promena u dojci koja se registruje na ultrazvučnom pregledu, suspektne lezije na mamografiji koje se uz UZ registruju, promene koje su na MR mamografiji sumnjive, navodi doktorka.

Bezbedna i za trudnice

Ona napominje da je metoda apsolutno pouzdana, bezbolna i bezbedna. Može da se radi i u trudnući, čak obavezno ukoliko postoji sumnja. Intervencija traje oko dvadesetak minuta, a rezultati se dobijaju od 2-5 dana.

– Prilikom intervencije pacijentkinja leži na leđima, daje joj se lokalni anestetik na mestu uboda, te se nakon toga pomoću specijalne igle i aparata za biopsiju (pištolja), pod kontrolom ultrazvuka, precizno vodi igla do promene u dojci koja je sumnjiva.

Najčešće se uzimaju 2 ili 3 uzorka tkiva koja se šalju na patohistološku analizu, odnosno da se odredi tip tumora, čime se dobija potpuna dijagnoza, navodi doktorka.

Komplikacije su retke

Manifestuju se najčešće u vidu hematoma (podliva) na mestu uzimanja uzorka.

– Nakon intervencije na mestu ubodne rane stavlja se gaza, koja se pritisne radi eventualnog spračavanja stvaranja hematoma.

Pacijentkinja može da se vrati svojim svakodnevnim obavezama istog dana, objašnjava doktorka.

Za kraj doktorka savetuje redovan pregled grudi kao najvažniji i prvi korak koji će pokazati jesu li i naredni potrebni.

O trudnoći posle raka dojke pisali smo u ovom tekstu.

Otklonite svaku sumnju i obavite redovan pregled grudi zakazivanjem termina pozivom na broj 021 549 444, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u Ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *