Balyi Balazs, klinički embriolog bolnice Genesis- Moj posao me čini ponosnim

Balyi Balazs, klinički embriolog bolnice Genesis- Moj posao me čini ponosnim

– Priroda me je oduvek veoma zanimala. Od detinjstva sam želeo da postanem biolog. Voleo sam da posmatram sve pod mikroskopom!

Tako, u šali, Balyi Balazs, klinički embriolog, direktor VTO laboratorije bolnice Genesis odgovara na pitanje kako je odabrao baš tu nauku. Kada je počela ljubav koju od tada neprestano nadograđuje predanim radom, novim saznanjima, kontinuiranim usavršavanjem.

– Osnove embriologije sam učio u Mađarskoj, potom sam usvajao najmodernije i najnaprednije tehnike u Australiji na Monash fakultetu, u Minhenu na klinici Krüsmann, u Rimu u Evropskoj bolnici i u Geteborgu u Vitrolajf obrazovnom centru. Nakon toga sam samostalno razvio tehniku koju koristimo i u Genesisu.

Usavršavanje je naša obaveza

Stalno sticanje novih znanja i traženje boljih rešenja za njega sastavni deo poziva koji je odabrao. Posebno je ponosan na zvanje senior embriolog ESHRE.

– ESHRE [European Society of Human Reproduction] je najveća organizacija za humanu reprodukciju. Sertifikat te organizacije [ESHRE certificate] odgovara najvišem međunarodnom priznanju, a najviši stepen, koji može da se postigne, je senior embriologist.

Taj sertifikat prihvataju svi instituti za reprodukciju u svetu, a mnoge institucije traže isključivo saradnike sa ESHRE sertifikatom.

U kliniku Genesis Balazs je došao upravo zbog nauke. To je bio toliko dobar izazov da je odlučio da napusti Mađarsku i s porodicom dođe u Novi Sad.

– Prijatelj mi je rekao da jedna novootvorena klinika traži saradnika seniora sa menadžerskim iskustvom. U početku sam paralelno radio u Budimpešti i u Novom Sadu, ali zbog povećanja broja pacijenata sam se preselio u Novi Sad, sa ženom. Ona je tada bila trudna sa našom prvom bebom. Od tada su rođene još dve naše devojčice, te tako ukupno imam tri kćerke.

Genesis– jer je među najuspešnijim evropskim klinikama

Jedan od ključnih razloga zbog kojih je odabrao Genesis su uslovi za rad, ali i visoki standardi koji su mu bili važan izazov.

– U Genesisu najviše volim što u opremi parira najboljim zapadnoevropskim klinikama, tako da mogu da radim na najsavremenijim instrumentima, na primer laser hatching, time laps system. Smatram da je velika prednost što se naša laboratorija stalno poboljšava.

Dolazak u Novi Sad za njega je značio pre svega odličnu priliku da se dalje razvija i usavršava tehniku koju danas predano prenosi na ostale članove Genesis laboratorije. Balazs sada u timu ima tri biologa, što smatra velikom odgovornošću. Korak po korak prenosi im tehnike koje je učio u inostranstvu i razvijao samostalno i ponosan je kada vidi koliko uspešno rade.

Embriolog je veoma značajan za uspešnost procesa vantelesne oplodnje. Kada sam počela da razvijam originalni Genesis koncept bilo mi je važno da u timu imam nekoga jednako stručnog, posvećenog nauci i radu, istraživanju i pomeranju granica, kako bi što više parova ostvarilo želju za koju im je većina rekla da nije ostvariva. Radost svake nove porodice je naš zajednički uspeh i ponosna sam što je Balazs deo Genesis tima, kaže dr Zorica Crnogorac.

Poverenje parova najlepša motivacija

Njih dvoje saglasni su da se oblast reproduktivne medicine veoma brzo razvija i puno polažu na učestvovanje na međunarodnim konferencijama i radionicama gde s ponosom predstavljaju i koncept koji su razvili, ali stiču i nova iskustva. Na to ih uvek iznova motivišu parovi koji Genesis timu ukažu poverenje za tako važno pitanje.

– Znam koliko je naporan put za one koji svoj najveći san, da konačno postanu porodica, moraju da ostvare uz podršku medicine. Moj posao me je uvek činio ponosnim, ali od kada sam i sam postao otac, još sam svesniji radosti koju unosimo u živote mnogih pacijenata.

Moje kćerke takođe ponosno pričaju u školi i u vrtiću, da njihov otac pravi bebe. To uvek izazove šok na početku, a onda, kada objasne, o čemu se tačno radi, proizvede opšte priznanje, kaže Balazs.

U slobodno vreme voli da radi u bašti i da vozi bicikl sa svojom porodicom.

– Moja najmlađa kćerka još nije imala četiri godine kada je sama uspela biciklom na dva točka da stigne u centar grada. Tokom leta nastojimo da što više vremena provedemo u prirodi.

VTO laboratorija bolnice Genesis je, kaže, njegova druga kuća, a Genesis tim njegova druga porodica. Činjenica da je dobrim delom zaslužan za to što je ona svakog dana sve veća, motiviše ga da uvek iznova kreira rešenja koja vode ka novim životima.

Sve dodatne informacije o originalnom Genesis konceptu personalizovane vantelesne oplodnje, posebnom pristupu naših embriologa, kao i o slobodnim terminima za konsultacije možete da dobijete pozivom na brojeve telefona 021 549 444, 021 549 777, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *