Akupunktura- vaša tačka oslonca

Akupunktura- vaša tačka oslonca

Sigurno ste već mnogo puta čuli o akupunkturi, drevnoj medicini Istoka, staroj preko 4000 godina, a primenljivoj u svojoj autentičnoj formi i u 21-om veku.

Međutim, i za one koji nešto znaju o akupunkturi i za one kojima je ova grana komplementarne medicine sasvim nova, pitanje je uvek: kako “radi” akupunktura? Šta se sve leči njome i koliko tretmana mi je potrebno da “osetim razliku?”

O tome u svom autorskom tekstu govori naša Gordana Petrović, akupunkturolog tradicionalne Kineske medicine. I počinje od toga:

Šta akupunktura nije

Akupunktura nije samo ubadanje iglica u odredjene tačke na telu. Nije magična terapija nakon koje ćete se, posle jednog tretmana, rešiti svih simptoma, svake glavobolje, urediti svoj menstrualni ciklus i dobiti krila od iznenadne navale energije.

Istina, rezultati i posle jedne terapije, u zavisnosti sa čim ste kod lekara došli, će biti ponekad ravni čudu. Naročito ako se radi o akutnom problemu sa relativno kratkom istorijom. Ja se, nažalost, retko srećem u svojoj kliničkoj praksi sa takvim slučajevima.

Akupunktura nije terapija koja se bavi samo vašim simptomima. Naravno, vaši simptomi će se razrešiti, smanjiti,a neki mogu i nestati kao rezultat tretmana akupunkturom, ali je ona namenjena vama kao jedinstvenoj osobi, sa jedinstvenim karakteristikama i reakcijama na spoljne i unutrašnje stimuluse.

Traženje korena i- menjane iz korena

Ono što akupunktura postiže je nalaženje korena problema sa kojim se suočavamo. Bavi se uzrokom, da bi razrešila posledice. Znači, dijametralno suprotan pristup u odnosu na konvencionalnu medicinu.

S obzirom na to da se radi o energetskoj medicini, i o dovodjenju tela u stanje samoisceljivanja, sem izuzetno precizne dijagnostike, potrebno je razumeti važnost faktora vremena. Da bi se otkrili uzroci problema, to je uglavnom lakši deo puta.

Ono što sledi je teži deo. Uglavnom zato što treba promeniti niz životnih navika, veoma često način ishrane i gotovo uvek, način razmišljanja. Akupunkturom se stimulišu tačke da pomognu u tom procesu.

Gde sve akupunktura pomaže

Ono što je bilo moguće naučno dokazati za potrebe klinički validne slike, jeste da se akupunktrom:

*dovodi u ravnotežu aktivnost centralnog i perifernog nervnog sistema;

*da se tim balansiranjem doprinosi regulisanju rada svih hormona u telu, radom na smanjivanju aktivnosti adrenalina i stimulacijom endorfina;

*da se poboljšavaju sve glavne funkcije organizma;

*da smo opušteniji, bolje raspoloženi i imamo bolji imunitet. 

U oblasti reprodukivne medicine i fertiliteta, kod većine problema, osim ako nisu funkcionalni, akupunktura pomaže da se prevaziđu, potpuno ili do izvesne mere:

*PCOS, policistični jajnici

*endometrioza;

*blokiranost jajovoda;

*neuredni  i /ili bolni ciklusi;

*izostanak ovulacije

*pormećaj rada tiroidne žlezde;

*azospermija

*umanjena ovarijalna rezerva

Kako akupunktura budi promene

Svaka tačka je tačka vašeg oslonca, spomenuću neke od njih.

“Povratak gnezdu”- Huan Chao je akupunkturna tačka koja “sprema” matericu za bebu. Kada delujemo na nju, direktno aktiviramo oksigenizaciju  i obezbeđujemo slobodan energetski protok u materici da bismo bili sigurni da nema čvorića i drugih blokiranih elemenata unutar nje koji bi ometali pravilno usađivanje i razvoj embriona.

Koristi se i kod drugih ginekoloških problema i kod problema sa fertilitetom, kod neredovnih i/ili bolnih ciklusa, za prevenciju spontanih pobačaja, kod ovarijalnih cisti, blokiranih jajovoda i slično.

Kada nas destabilizuju anksioznost, umor, stres i stalna briga, Tai Bai akupunkturna tačka nas vraća našim korenima, da bismo ponovo uspostavili ravnotežu i vratili stabilnost u naš život.

Daje nam osećaj mira i spokoja i ukazuje na kom nivou treba davati, a na kom primati, da bi telo i um bili spremni za sve izazove u našem dnevnom životu.

Tai Bai tačka je mesto naše izvorne, čiste energije koja nas hrani iznutra na svakom nivou- fizičkom, psihičkom i energetskom.

Tian Tu– Put do neba, pripada grupi tačaka koje su u kineskoj medicini “nebeski prozori”.

Kod poremećaja fertiliteta, s obzirom na to da se nalazi na kanalu začeća, a i zato što se veoma često baš tada energetski tokovi značajno remete, ovo je važan saradnik na dubinskom nivou delovanaja.

Odličan je dodatak konvencionalnim medicinskim procedurama.

Akupunkturolog- važna karika

Ono što je stvarno dobra vest je da možete mnogo da učinite za poboljšnje vašeg opšteg, i reproduktivnog, zdravlja. Akupunktura je izuzetno uspešna medicinska metoda ako je obavlja kvalifikovani stručnjak, i ukoliko se svaka strana pridržava dogovora u vezi sa terapijskim procesom.

Samo je važno zapamtiti da proces uspostavljanja saradnje sa vašim akupunkturologom iziskuje vreme, kvalitetan odnos u kome obe strane imaju podjednako udela, da bi se izgradio odnos poverenja i uzajamnog poštovanja.

Ukoliko vašem pametnom telu date šansu, ono nalazi put do svog ekvilibrijuma, uz podršku i pravilno usmeravanje vašeg lekara.

Fotografije: @acumedicare72

Dodatne informacije o jedinstvenom Acumedicare programu holističke nege zdravlja i terminima za tretmane možete da saznate pozivom na 021 382 8887 ili putem mejla dr.petrovic@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *