Akupunktura u trudnoći- ukratko, jer deluje! 

Akupunktura u trudnoći- ukratko, jer deluje! 

Mnoge žene teško podnose trudnoću, a rešenje za lakše drugo stanje može da se nađe i u drevnoj kineskoj medicini. Akupunktura u trudnoći tako sve češće pronalazi svoje mesto. Razlozi za to su brojni.

Naš stručni konsultant Gordana Petrović, specijalista tradicionalne kineske medicine u oblasti akupunkture, uže specijalnosti u oblasti reproduktivne medicine i fertiliteta, ispričala nam je najpre nešto o toj drevnoj kineskoj metodi, kako bi nam pojasnila kako se može pomoći budućoj mami akupunkturom.

-Akupunktura je deo kineske medicine stare više od 4000 godina. U svetu, a i kod  kod nas, stiče sve veću popularnost usled veće obaveštenosti o njenim prednostima, bilo kao samostalne, ili komplementarne terapije. Tako je i akupunktura u trudnoći sve popularnija.

Tokom protekle decenije napravljeno je niz studija koje potvrđuju njenu efikasnost, posebno u pripremi porođaja i kao opcija za ublažavanje bolova tokom samog porođaja, navodi naša sagovornica.

Ona dodaje da je u Zapadnoj Evropi, Australiji i Novom Zelandu, akupunktura široko primenjena i visoko cenjena od strane konvencionalnih medicinskih ustanova i bolnica, gde se veoma često primenjuje kao deo samih struktura.

Akupunktura u trudnoći- kada se preporučuje

-U radu sa trudnicama u bilo kojoj fazi trudnoće plan tretmana se određuje u odnosu na godine, prethodnu medicinsku istoriju, opšte zdravstveno stanje i stil života svake pacijentkinje ponaosob, objašnjava  Petrović.

Od samog začeća i u prvih dvanaest nedelja trudnoće, akupunktura pomaže u slučajevima jutarnje ili celodnevne mučnine, kao i kod stimulacije perifernog nervnog sistema koji podstiče lučenje endorfina, “hormona sreće”, ublažavajući time akrivnost centralnog nervnog sistema i lučenje adrenalina.

-Time se reguliše kompletan hormonski sistem vašeg tela koje je sada u “drugom stanju” i time vam omogućava da nastavite sa redovnim dnevnim obavezama manje-više neometano, navodi Petrović.

Pomaže kod bolova, neugodnih simptoma i stresa

Kako vaša trudnoća napreduje, ona ponekad donosi tegobe koji su uzrokovane ubrzanim razvijanjem vaše bebe i akupunktura je tada od neprocenjive koristi ako se borite sa bolovima u leđima i / ili karlici, i u glutealnom predelu, kada možete da imate tegobe slične išijasu.

U slačajevima poremećenog sna usled težeg nalaženja udobnog položaja u toku spavanja, kao i kod čestih pojava usporenog varenja i sporijeg pražnjenja creva akupunktura u trudnoći takođe pokazuje svoje pozitivno dejstvo.

-Tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće vaše telo prolazi kroz još veće promene pripremajući vas za vreme kada ćete konačno da upoznate svoju bebu. U ovoj fazi akupunktura će da vam pomogne da otklonite eventualni strah i anksioznost u vezi sa približavanjem rođenja vašeg deteta, što je čest slučaj, naročito ako se radi o prvoj trudnoći, ističe naša sagovornica.

Ukoliko ste imali tretmane akupunkture tokom prethodnog perioda, ovo se onda ne odnosi na vas, jer se u ovoj fazi većina vaših telesnih funkcija, uključujući i regulaciju stresa, već normalizovala.

Vodi do bezbednog porođaja i olakšava oporavak

-U završnoj fazi, pred sam porođaj, akupunktura u trudnoći pomaže u omekšavanju grlića materice i obezbeđuje stalan i neometan protok kiseonika i krvi u karličnom delu. Kada je beba spremna za svoj poslednji deo puta, akupunktura podstiče kontrakcije i obezbeđuje njihov odgovarajući ritam, a koristi se i za ublažavanje bolova, bilo kao samostalna ili komplementarna metoda, pojašnjava doktorka.

Takođe, ona navodi da u slučaju karličnog porođaja, uz pomoć samo nekoliko akupunkturnih tačaka i u kombinaciji sa terapijom moksibustije, tokom tri do pet tretmana moguće je vratiti bebu u pravi položaj (okrenuta glavom) i time znatno olakšati porođaj majci i detetu.

-Akupunktura je izuzetno korisna i za ubrzavanje procesa oporavka i eventalno zarastanje rana, bez obzira na način porođaja. Podstiče funkciju lučenja mleka i pomaže kod uspostavljanja dojenja bebe ukoliko se pojave problemi na tom planu, kao i kod ponovnog uspostavljanja hormonalne ravnoteže. Veoma blagotvorno deluje i kao prevencija i kao tretman u slučajevima post-natalne depresije, priča naša sagovornica.

Isključivo uz nadzor lekara i specijaliste

Kako kaže, akupunktura je potpuno bezbedna tokom svih faza trudnoće, pod uslovom da odaberete kvalifikovanog i pravilno obučenog akupunkturologa-specijalistu za ovu oblast medicine

-Vaš akupunkturolog treba da uspostavi saradnju sa ostalim zdravstvenim radnicima koji brinu o vama tokom trudnoće, a naročito sa babicama, s obzirom na to da je izuzetno važno da vam se obezbedi odgovarajuća nega tokom ovog najvažnijeg i najradosnijeg perioda u vašem životu, zaključuje naš stručni konsultant za akupunkturu Gordana Petrović.

Kako sve akupunktura pomaže na putu do bebe i povećava uspešnost VTO procesa, pročitajte u ovom tekstu.

Dodatne informacije o tretmanu akupunkture, kao i o slobodnim terminima, možete da saznate pozivom na broj 021 382 8887, putem mejla bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.

 

2 коментара

    Marijana says:

    Postovani,
    Interesuje me uspesnost resavanja mucnina u trudnoci akupunkturom?

    Hvala

      Genesis tim says:

      Poštovana Marijana, akupunktura je izuzetno blagotvorna terapija u danima rane trudnoće i veoma efikasna u regulisanju mučnine. Za produženi efekat akupunkture, učimo i akupresurne tačke za samo pomoć izmedju dana kada se radi terapija. Hvala Vam najlepše na interesovanju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *