Akupunktura- odgovori na najčešća pitanja

Akupunktura- odgovori na najčešća pitanja

Ma šta da je naizgled neposredno poremetilo naše telo, tokom serije tretmana akupunktura ga stimuliše da se samo dovede u stanje ravnoteže, čime dolazi do ozdravljenja. Holistički pristup i njena efikasnost razlog su što se primenjuje širom sveta, a s istim motivima uveli smo je i u Specijalnu ginekološku bolnicu Genesis.

Akupunktura je jedna od najvažnijih terapijskih metoda koje se primenjuju u Kineskoj medicini. Nastala je pre više hiljada godina kao metoda lečenja kako hroničnih, tako i akutnih oboljenja, a bazira se na ponovnom uspostavljanju energetske ravnoteže u organizmu.

Naša bolnica jedina je u Srbiji u kojoj se tretmani akupunkture realizuju prema jedinstvenom Acumedicare72 sistemu Gordane Petrović, specijaliste tradicionalne Kineske medicine u oblasti akupunkture, uže specijalizacije za reproduktivnu medicinu i fertilitet, koja živi i radi u Londonu.

Gordana Petrović akupunkturolog Genesis

Gordana Petrović, akupunkturolog bolnice Genesis odgovara na vaša najčešća pitanja u vezi sa akupunkturom

U ovom tekstu daje vam odgovore na najčešća pitanja u vezi sa akupunkturom.

Gde sve akupunktura pomaže?

Svetska Zdravstvena Organizacija priznaje efikasnost akupunkture u brojnim medicinskim oblastima i oboljenjima kao što su:

-bolesti muskulatornog sistema- išijas, bolovi u leđima, “zamrznuto” rame, teniski lakat, artritis

-bolesti organa za varenje kao što su konstipacija, dijareja, kolitis, mučnina, alergije na različite vrste hrane

– bolesti respiratornog sistema- grip, astma, bronhitis

– ginekološka oboljenja kao što su neuredni menstrualni ciklusi, endometrioza, smanjeni fertilitet, nuspojave u menopauzi, predmenstrualni sindrom (PMS)

– bolesti krvnih sudova, uključujući visok krvni pritisak, arteriosklerozu, povišen holesterol

– neurološki poremećaji- depresija, nesanica, glavobolje, migrene, vrtoglavica, zujanje u ušima, depresija

Koliko je tretmana potrebno da bi se ti efekti uočili?

Kao i kod svega što što je u vezi sa autentičnom akupunkturom, to je individualno. Tačan broj tretmana je apsolutno nemoguće odrediti, iz više razloga. Pacijenti dolaze sa nizom različitih tegoba, različitih su godina, fizičke i psihičke konstitucije, rade različite poslove, imaju različite medicinske istorije, lične i porodične, dužina i intenzitet tegoba su drugačiji.

Nema univerzalnog protokola kod klasične akupunkture. U tome je njena lepota, ali i teškoća, jer svi želimo da znamo sve i odmah, a to jedonstavno nije moguće. Ono što može da se kaže, jeste da je za akutne probleme generalno potrebno manje tertmana, veoma uopšteno 2-5.

Efekti i brzina manifestacije ne zavise samo od tretmana, zavise i od reakcije organizma, tako da posle prvog već imamo malo jasniju sliku kako stvari stoje. U hroničnim slučajevima potrebna je kontinuirana terapija, opet, u zavisnosti od problematike. Iskreno rečeno, teško je očekivati da dve, tri ili više simultanih tegoba, koje traju godinama pa nekada i decenijama, nestanu za dva ili tri tretmana. Međutim i u tom slučaju više saznajemo već posle prve terapije i onda planiramo načelno za dalje.

Važni efekti tokom VTO procesa

Izuzetak čine tretmani pre i posle embrio transfera, koji imaju veoma specifičnu ulogu kada je akupunktura deo medicinskog protokola i tu se ogleda njena doslovna uloga komplementarne tehnike.

Studije potvrdjuju da tretmani 20 minuta pre i 20 min posle embriotransfera značajno utiču na krajnji rezultat, a akupunktura se ovde koristi za veoma značajnu redukciju stresa, izuzetno dobru prokrvljenost celog karličnog dela i neometan dotok kiseonika. Sve to stvara mnogo bolji ambijent za implantaciju embriona.

Stoga je velika prednost za pacijente ukoliko odaberu centar za vantelesnu oplodnju koji pruža usluge na samom odeljenju gde može tehnički da se izvede i koordinira ovakav postupak, kakav je Genesis.

Više o efektima akupunkture u procesu vantelesne oplodnje pisali smo u ovom tekstu. kako može da vam pomogne tokom trudnoće, pročitajte ovde.

Akupunktura najčešća pitanjaDa li je za tretman potrebna neka posebna priprema i kako on izgleda, koliko traje vremenski?

Nije potrebna neka posebna priprema pre tretmana. Najvažnije je da se ne dolazi na potpuno prazan stomak i ne pod uticajem alkohola. Inicijalnia konsultacija, pregled i tretman traju oko sat vremena, u toku koga se uzimaju detaljni podaci o svim aspektima vaših tegoba, vašem načinu života, ishrani, navikama, medicinskoj i porodičnoj istoriji.

Radi se dijagnoza putem opipavanja pulsa na oba ručna zgloba i abdominalna palpacija. Nakon toga se odmarate sa iglicama oko 25 minuta. Svaki sledeći tretman je nešto kraći, oko 45 min, s tim što je vreme zadržavanja iglica isto, u proseku oko 25 minuta.

Da li je tretman akupunkture bolan?

Tretman nije bolan. Iglice koje se koriste su izuzetno tanke i ne proizvode bol, već pacijent, u zavisnosti od tačke na telu koja se stimuliše, može osetiti senzaciju topline, pritiska, trnjenja i/ili težine.

Da li su te igle sterilne, koliko duboko se zabadaju i šta ukoliko se ja jako bojim igala?

Igle koje se koriste su sterilne i namenjene su za jednokratnu upotrebu. U zavisnosti od dela tela na kome se koriste, veličine variraju, a ja lično koristim veoma plitko ubadanje u odnosu na prosečno (koje je oko 3-5 milimetara) u velikoj većini slučajeva.

Strah od igala je uglavnom rezultat pogrešnog poredjenja sa iglama koje se koriste za vađenje krvi. Nema nikakve sličnosti izmedju ove dve vrste igala, osim istog imena. Osim toga, strah može da bude izazvan i prethodnim negativnim iskustvom bilo pri konvencionalnom korišćenju igala, bilo kod prethodnih tretmana akupunturom.

S obzirom na to da se radi o veoma ličnoj i često osetljivoj situaciji, gde pacijenti iznose intimne detalje svog života, zdravlja, osećanja, presudno je da se uspostavi odnos povernja na svakom nivou, tako da se pacijent ne oseća preterano izloženim u svakom smislu te reči, pa mu i samo ubadanje iglica neće više predstavljati problem.

akupunkturaRešenje je veoma jednostavno: iskren i detaljan razgovor na temu straha od igala i ispravna obaveštenost šta može da se očekuje prilikom tretmana akupunkturnim iglicama.

Lično koristim iglice koje dodiruju kožu kroz tanke plastične tubice, tako da je prvi osećaj koji pacujent ima, dodir te tubice, kroz koju se onda iglica spusti pod kožu.

Time je kontakt pre iglice već napravljen i pacijent već ima osećaj dodira na mestu gde se iglica ubada.

Kako se osećam neposredno nakon tretmana?

I ovo je, kao i sve kod akupunkture, individualno i zavisi od toga kada pacijent dođe, kakav je dan pre toga imao i kako se oseća pre nego što tretman započne. Većina pacijenata se oseća opuštenije, lakše, i često, naročito ako je tretman uveče, umorno.

To je zato što organizam odmah počinje da radi na samoisceljivanju i to mu je prioritet. Energetski balans započinje da se uspostavlja ubrzo nakon toga i mnogi pacijenti osećaju da imaju više energije, bolje spavaju i bolje su raspoloženi.

Šta smem, a šta ne smem da radim nakon tretmana?

Generalno, treba dati sebi vremena i prostora za odmor i laganije aktivnosti. Vaš organizam je dobio zadatak da radi predano da bi vas što pre iznenadio lepom energijom i dobrim raspoloženjem. Nemojte da ga opterećujete velikim fizičkim radom, teretanom, jakom hranom i teškim ljudima. Alkohol i kafu odmah nakon tretmana treba izbegavati.

Posebno je važno da se koristi najbolji mogući kvalitet iglica, tako da uz iskustvo i umešnost akupunkturologa, dobijate tretman koji će značajno promeniti vaše zdravlje i, na kraju, vaš život.

Kako da znam koliko je stručan akupunkturolog koji mi radi tretman?

Ukoliko na tretman akupunkture dolazite kod akupunkturologa privatno na njegovu/njenu kliniku, bez obzira na to da li dolazite nasumice ili po preporuci, trebalo bi da na uvid imate zvanične kvalifikacije koje potvrđuju obrazovanje na najmanje fakultetskom nivou za studije Tradicionalne Kineske Medicine, da biste bili sigurni da vaš akupunkturolog radi po postulatima te medicine.

Samo ubadnje iglica često koriste fizioterapeuti, osteopate i kiropraktičari kao deo svoje terapije, ali osim ako su se školovali i za akupunkturolga kineske medicine, to ostaje na samo tom nivou- lokalno stimulisanje obolelog predela i nije autentična akupunktura.

akupunktura odgovori na najčešća pitanjaUkoliko vaš akupunkturolog radi kao deo medicinskog tima, tu vam je već lakše, jer možete da budete  sigurni da dobijate usluge kvalifikovanog i iskusnog stručnjaka, budući da podležu striktnoj kontroli kvaliteta usluga, inače ne bi bili tu gde jesu.

Preporuka je da i tada porazgovarate o tome koliko godina iskustva akupunkturolog ima, gde ga je stekao i kada, kao i sve drugo što vas interesuje vezano za rad sa vama i za poremećaje koji su vama relevantni u datom trenutku.

Koristite i sopstveni osećaj, pored toga: da li vam akupunkturolog uliva poverenje? Da li vas pažljivo sluša? Da li postavlja puno, puno pitanja, što je veoma važno. Da li vas podstiče da vi pitate? Da li osećate da ste slobodni da toj osobi poverite detalje veoma lične prirode? Da li vam je data opcija kontakta i van ordinacije, za slučaj da imate dodatna pitanja- a imaćete ih- mejlom /telefonom, pre nego što dođete na sledeći tretman?

Koje razloge imam da verujem u tu metodu?

Akupunktura se danas smatra jednom od metoda komplementarne medicine koja podleže velikom broju kvalitetnih studija, od kojih mnoge potvrdjuju njenu efikasnost i doprinose poboljšanju zdravlja. Zato je mnoge zdravstvene ustanove u svetu, a sada i kod nas, uključuju u svoje strukture – domovi zdravlja, bolnice, kao i specijalističke bolnice kao što su klinike za vantelesnu oplodnju.

Kod nas se još nedovoljno zna o ovoj komplementarnoj medicini, delom zbog toga što kod nas još uvek ne postoje ustanove koje sprovode kvalitetno obrazovanje na nivou univerzitetskog, a delom što se, nažalost, akupunktura ponekad nalazila u rukama nestručnog ili polustručnog kadra, što je sprečavalo da dođe do punog izražaja svojih potencijala.

Sada se, međutim, situacija veoma promenila. I kod nas radi niz odličnih kolega koji se predano bore za zdravlje svojih pacijenata na dosledan i stručan način.

Na koji način akupunktura može da pomogne vama, u okviru procesa vantelesne oplodnje, tokom trudnoće ili bilo kog drugog izazova, ili imate dodatna pitanja, pišite nam na bolnica@genesis.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *