7 saveta kako da zdravim navikama smanjite rizik od raka dojke

7 saveta kako da zdravim navikama smanjite rizik od raka dojke

Jedna od 8 žena tokom svog života oboli od raka dojke. Ma koliko verovali da to nama ne može da se desi, posle genetike, stil života značajno doprinosi da postanemo deo te statistike. I obrnuto, zdrave navike mogu da nam budu dragocen saveznik da iskoristimo svu snagu preventive.

Ta bolest ne zaobilazi ni muškarce, na svakih 100 žena obolelih od raka dojke taj tip kancera pogodi i jednog od njih.

Faktori rizika koje ne možemo da utičemo su starenje, geni i nasleđivanje, pol i rasa. Na osnovne faktore rizika srećom možemo, a to su ponašanje, ishrana, bavljenje fizičkim aktivnostima, stres i način života.

Pregled dojki

Redovno radite (samo)preglede

Američko društvo za kancer sve češće preporučuje takozvanu “svesnost dojke”. Što ih bolje poznajete, lakše ćete uočiti promene. Stoga je idealna prilika je da ih proveravate prilikom tuširanja, na taj način to vam lako može postati i navika.

Obratite pažnju ukoliko u grudima postoji neobična masa ili nepravilna kontura, ukoliko je dojka uvećana i crvenkasta, postoje li mesta na kojima se boja kože menja i postaje narandžasta. Ne treba zanemarivati ni bol i svrab dojki i/ili abnormalno pražnjenje bradavice.

Zdravo se hranite

Ishrana bogata mastima, crvenim i prerađenim mesom ne povećava samo rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, već i od nekih karcinoma, uključujući i rak dojke.

Umesto toga prednost bi trebalo dati hrani biljnog porekla, krupnom povrću poput kupusa i brokolija, belom luku, kao i brusnicama i raznom bobičastom voću.

Ograničite unos alkohola

Žene koje piju tri do šešt časa alkohola nedeljno imaju 15 procenata više šansi da dobiju rak dojke od žena koje ne piju, pokazala je studija ođavljena u žurnalu „Američkog udruženja lekara“.

Naime, one koje u proseku dnevno popiju dve čaše alkohola, imaju 51 procenat više šanse da dobiju rak.
Istraživanje je pokazalo da visok rizik od raka postoji bez obzira da li je žena pila u mladosti ili posle 40. godine, što navodi na zaključak da čak i prestajanje sa alkoholom neće smanjiti rizik od dobijanja raka dojke.

Budite fizički aktivniji

Dokazano je da prekomerna težina može da poveća rizik od karcinoma, naročito nakon menopauze. Aktivnije žene rak pogađa 25% manje od onih koje nisu vrlo aktivne.

Jedna američka studija otkrila je čak da samo 75 do 150 minuta brzog hoda tokom nedelje rak dojke može da smanji za 18 procenata.

Izaberite dojenje

Novije studije pokazuju da se rizik od raka dojke može smanjiti dojenjem, pa i brojem dece koja su dojena.

Jedno od najobimnijih istraživanja rađemo je 2002. godine (Beral at all).

Obuhvatalo je 47 različitih studija u 30 zemalja i dokazalo da se rizik od dobijanja raka dojke smanjuje za 4,3 odsto sa svakom godinom dojenja.

Takođe, sa svakim porodom i ponovljenim dojenjem taj se rizik dodatno umanjuje za 7 %.

Istraživanje je takođe pokazalo da rizik ne varira u zavisnosti od godina, menopauze niti od dobi u kojoj je žena prvi put rodila.

Ostavite pušenje

Brojna istraživanja potvrđuju da pušenje značajno doprinosi povećanju faktora rizika za razvoj kancera. Otkriveno je da žene pušači u odnosu na žene nepušače imaju 16% veću verovatnoću za nastanak raka dojke posle menopauze.

Što žena više cigareta puši dnevno, veća je i verovatnoća za nastanak raka dojke. Među ženama koje su počele da puše u ranom uzrastu, pre prve trudnoće, rizik od raka dojke bio je čak 21% veći.

Za bivše pušače, rizik od raka veći je za 9% od nepušača. I dok prestanak pušenja smanjuje rizik obolevanja, istraživači tvrde da tek 20 godina posle prestanka pušenja može da se smatra da je rizik isti za nastanak raka kao kod žena koje nikada nisu pušile. Zaključak je jasan, veza između pušenja i raka dojke je očigledna.

Ne preskačite redovne preglede

– Kod mlađih žena zbog građe dojki više informacija pružiće ultrazvuk. Kod žena starijih od 40 godina mamografiju treba planirati na svake dve godine.

Takva dinamika pruža mogućnost da se rak otkrije u vrlo ranom stadijumu kada se može postići potpuno izlečenje, kaže prof. dr Viktorija Ćirilović Vučaj, specijalista radiologije, saradnica Specijalne ginekološke bolnice “Genesis” Novi Sad.

Samopregledi su veoma važan, ali ne i dovoljan saveznik na putu njenog pravovremenog otkrivanja, dodaje doktorka i ističe da su ultrazvučni pregled i mamografija dobitna kombinacija koji najbolji učinak postižu ukoliko ih koristimo u trenutku kada je vreme za prevenciju.

U Srbiji rak dojke godišnje odnese 1.600 života, a donese 4.600 obolelih. Procene su da će do 2030. godine svet biti manji za 5 i po miliona žena. Redovni pregledi i zdravi životni stilovi tu sliku mogu da promene. Ukoliko se za njih odlučimo na vreme.

Sve informacije o slobodnim terminima za ultrazvučni pregled dojki i mamografiju možete dobiti pozivom na brojeve telefona 021 549 444 i 021 549 777, na mejl bolnica@genesis.rs ili lično, u ulici uroša Predića 4 u Novom Sadu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *